Také často přemýšlíte, jak zpestřit snídani, večeři, nebo co vzít s sebou na výlet ke svačině? Nezapomínejte na palačinky! Jsou dobré jak sladké, tak se slanou náplní, navíc jsou rychle hotové. A i když jste možná nestihli pár dní obstarat větší nákup, mléko, mouku a vajíčka doma většinou vždycky najdete.
Palačinky jsou zkrátka jídlo, které milují děti i dospělí. Chutnají skvěle, těsto je hotové za chvíli a navíc ho můžeme různě obměnit. Mouka se dá použít hladká, polohrubá, špaldová, pohanková nebo celozrnná. Výsledek bude ještě lepší, pokud směs osladíme cukrem, vanilkou, dochutíme ji kořením nebo třeba přidáme ořechy, ke slané variantě kousky uzeniny, hub, zeleniny. Velmi důležité je použít správný tuk pro smažení. Díky Ghí získají palačinky jedinečnou chuť. „Přepuštěné máslo Ghí má totiž vysoký bod kouřivosti a při zahřátí až na cca 240 °C se nepřepálí, nevznikají těžce stravitelné látky, udělá se křupavá kůrka a smažené jídlo si můžete vychutnat, aniž by vám po něm bylo těžko,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.
Na sladko i na slano
Palačinky většinou známe jen jako sladké jídlo. A to je škoda, protože plněné masem, houbami, vejci nebo špenátem chutnají skvěle. Možností a receptů existuje spousta, dají se také zapékat, třeba se sýrem, šunkou smetanou a kořením.
Sladké palačinky plníme nejčastěji marmeládou, povidly, nejrůznějším ovocem, tvarohem, ořechovou náplní. Vyzkoušet je můžete také s lahodnou novinkou Ghítelou. Ta je složena pouze z oříšků, medu, kakaa a ghí a v kombinaci s palačinkami chutná úžasně. A vy si tak díky ní připravíte skvělou snídani nebo třeba originální dezert pro návštěvu. Arašídovou Ghítelu koupíte za 155 Kč (230 g).
Recept:
Špaldové palačinky s Ghítelou
2 hrnky špaldové mouky
2 hrnky rostlinného mléka (může být i klasické kravské)
2 vajíčka
sůl
Ghítela podle chuti a 2 lžíce Ghí od Českého Ghíčka na smažení
Vajíčka rozmícháme v mléce, přisypeme mouku a špetku soli. Vymícháme hladké těsto, které necháme 10 min odstát. Ghí dáme na pánev rozehřát a pak na něj nalijeme připravené těsto. Na středním ohni osmažíme palačinky (každá strana 2-3 min). Hotové je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku a pak je naplníme Ghítelou a čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
První České Ghíčko
Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností, především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.
Více na www.ceskeghicko.cz.
foto: ceskeghicko