Příroda je v rozpuku a to je doba, kdy jsou nejvíce ohrožená játra, která ovlivňují všechny orgány v těle. Slouží jako filtr, přes který procházejí všechny životně důležité i nebezpečné látky. Jak je můžeme posílit?
Játra uchovávají krev, která se v nich shromažďuje a odtud se dostává do celého těla. Ne nadarmo se jim proto „přezdívá“ biochemická továrna. Většina procesů v organismu se neobejde právě bez vlivu jater, a to je dost pádný důvod k tomu, abychom si tento orgán náležitě hýčkali a podporovali jeho funkci.
Jaké bylinky pomáhají
Ostropestřec mariánský je velmi silný antioxidant, podporující lidskou imunitu. Regeneruje jaterní buňky, podporuje tvorbu žluči, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Tato bylina známá také jako stříbrný bodlák, pomáhá regenerovat játra při cirhóze, steatóze (ztučnění), hepatitidě (žloutence) typu B a C či mononukleóze. Blahodárně působí i při léčbě žlučníkových kamenů, otravách alkoholem, drogami či houbami.
Z plodů ostropestřce lze vařit čaj. Je však nutné je předem roztlouct, aby se mohly uvolnit léčivé látky. Drcená semena lze konzumovat i za studena a přidávat je například do jogurtu či džusu…
Ostropestřec mariánský lze koupit nejen nadrcený, ale také jako výtažek, výluh, olej nebo v podobě přípravků, které obsahují standardizovaný obsah silymarinu.
Šalvěj lékařská je silně aromatická bylina, která také pozitivně ovlivňuje činnost jater a jejich regeneraci. Využít se dá také v kuchyni, jako voňavé koření.
Čaj ze šalvěje: Jednu kávovou lžičku bylinek spaříme ve 1/4 litru vody, krátce vyluhujeme, scedíme a čaj podáváme.
Česnek je silný antioxidant, obsahuje velké množství alicinu a selenu, přírodních látek, které napomáhají při očistě jater.
Játrům prospěšné jsou také hořké potraviny, například čekanka, grep či lístky pampelišky. Funkci tohoto orgánu podpoří i konzumace špiček mladých kopřiv, bršlice kozí nohy, květů sedmikrásky, pažitky, avokáda nebo kurkumy.
Pro správnou regeneraci jater je potřeba omezit pití alkoholu, kávy, spotřebu masa a uzenin, ale také jíst menší množství cukru, méně solit a vyhýbat se prefabrikovaným potravinám.
Foto: pixabay