Připravili jsme pro vás ve spolupráci s českou herečkou, a také známou kuchařkou Markétou Hrubešovou, sérii receptů na chutné chlebíčky. Ty si nejlépe vychutnáte ve spojení s aperitivy, například českým Metropolem. Rychlé a hlavně velmi chutné pohoštění pro čekanou i nečekanou návštěvu zaručeno!
Chlebíček s nivou
Ingredience (cca 5 chlebíčků):
50 g nivy, 2 lžíce másla, 1 lžíce zakysané smetany, hrst ořechů (vlašské, lískové nebo para ořechy), hrst červeného hroznového vína, špetku cukru, trochu soli
Jak na to?
Hrozny rozpulte a zbavte peciček.
Dejte je do pánve spolu s cukrem, solí a lžící vody. Na mírném plameni nechte vodu odpařit a ovoce lehce zkaramelizovat. Odstavte a nechte zchladnout.
Na jiné pánvi opečte nasucho ořechy, dejte si však pozor na teplotu, aby Vám nezhořkly. Nechte zchladnout.
V misce utřete do hladké pěny nivu s máslem a zakysanou smetanou.
Pečivo potřete směsí a na závěr dozdobte karamelizovaným vínem a ořechy.
Chlebíček s hráškovou pěnou
Ingredience (cca 5 chlebíčků):
100 g mraženého zeleného hrášku, 1 mozzarellu, 2 lžíce žervé, špetku cukru, špetku soli, citrónovou šťávu, lístky bazalky na ozdobu
Jak na to?
Hrášek dejte do vroucí osolené vody a vařte asi 2 min.
Sceďte (trochu vývaru si uschovejte) a propláchněte ledovou vodou.
Do vyšší nádoby dejte hrášek, žervé, špetku cukru a vymixujte tyčovým mixérem. Pokud je třeba, směs povolte zchladlým vývarem.
Ochuťte citrónovou šťávou a eventuálně troškou soli.
Mozarellu nakrájejte na plátky.
Pečivo potřete směsí, na každý chlebíček položte plátek mozzarelly a ozdobte lístkem bazalky.
Chlebíček s mozzarellou a bazalkovým pestem
Ingredience (cca 5 chlebíčků):
1 mozzarellu, 2 menší rajčata, hrst oliv, hrst bazalkových lístků, 1 lžíci strouhaného parmazánu, 1 lžíci semínek (slunečnicová, dýňová, piniová), ½ stroužku česneku, olivový olej, špetku soli
Jak na to?
Nejprve si připravte pesto. Do vyšší nádoby dejte bazalku, parmazán, utřený česnek, špetičku soli a semínka. Použijte tyčový mixér a vše propojte.
Pak pomalu přilévejte olej a stále mixujte, dokud nedosáhnete potřebné konzistence.
Rajčata rozpulte a pomocí lžíce je zbavte semínek. Nakrájejte je na kostičky.
Mozzarellu nakrájejte na plátky a olivy rozpulte.
Pečivo potřete bazalkovým pestem, na každý krajíček položte plátek mozzarelly, přidejte pár kostiček rajčat, a nakonec přidejte olivy na ozdobu.