Patří k nejoblíbenějším bylinám naší republiky. Bez černý roste kromě horských oblastí po celé naší zemi. Jeho květy a plody se celkem snadno sbírají a uplatnění najdou v domácí lékárně i v kuchyni. Sezona této byliny startuje v květnu a vyrobit z ní lze chutné nápoje i pokrmy. Co z bezu ještě připravit? Vyzkoušejte bezinkové víno, zmírní bolesti nervového původu.  

Léčivé účinky černého bezu znali již naši předkové před pár stoletími. „Bez do života přijatý má velkou vyhánějící moc,“ napsal před více než čtyřmi sty lety lékař a botanik italského původu Petr Ondřej Mattioli. O léčebných, a hlavně magických silách rostliny nepochybovali ani staří Čechové. Pro ně bez znamenal také ochranu před zlými silami a pevně zakotvenou pozici měla bylina v lidovém léčitelství.

Květy a plody bezu černého obsahují silice, třísloviny, kyseliny a slizy, které mají na lidský organismus blahodárné účinky. Za pomoci bezového odvaru se dodnes léčí kašel, nachlazení a zvyšuje se jím imunita těla. Bylina se dříve používala také jako lék na žaludeční, žlučníkové a menstruační potíže. Při bolestech a otocích končetin se z odvaru připravovaly obklady a díky malé nepravosti se přišlo na to, že bez je skvělý lék i na neuralgické obtíže.

Pančované víno a lékařský objev

Sušené květy a plody bezu se vykupují ve sběrnách a následně jsou určené k tuzemskému využití, ale také k vývozu. České bezy se tak dostaly i do Itálie, kde se rostlina využívala nejen k léčení, ale šťáva z ní vyrobená sloužila také k pančování oblíbeného portského vína. Díky tomu se alkoholický mok stal léčivým, což neušlo pozornosti tamních odborníků. Víno bylo podrobeno zkoumání a na světlo světa vyšel fakt, že bezové plody snižují neuralgické obtíže, které často provázejí silné nebo velmi nepříjemné bolesti.

Bezinkové víno

Kdo trpí na bolesti nervového původu měl by vyzkoušet tento přírodní lék. Bezinkové víno je chutné a uleví od trápení. Jak ho připravit?

Budete potřebovat: 100 g vylisované šťávy z plodů bezu (lze nahradit 50 g sušených bezinek) nebo 100 g bezinkového džemu, 1 l bílého vína

Postup:

Do uzavíratelné skleněné nádoby nalijeme víno, přidáme bezinky či džem, sklenici nebo lahev uzavřeme a na tři dny ji uložíme do chladu.

Při obtížích se víno užívá každé dvě hodiny jedna polévková lžíce.  

 

Zdroj: Rostliny v domácí lékárně, kvetenacr.cz, foto: Depositphotos