Silvestr je za námi a přichází Nový rok – čas, kdy bilancujeme a rozhodujeme se, jak naložit s nadcházejícím obdobím. I k novoročnímu obědu se váže spousta tradic, tak si je trochu připomeneme…
Na svátečním stole by neměla chybět čočka. Strávníci díky ní nebudou mít po celý rok hluboko do kapsy a pokud ji budou jíst jednou měsíčně, vyhnou se jim nemoci. Z novoročního jídelníčku bychom měli naopak vyškrtnout vše, co létá nebo je rychlé; např. husu a králíka. Štěstí by nám totiž mohlo ulétnout do nebe nebo utéct do lesa.
Máme pro vás tip na tradičně netradiční novoroční menu…
Polévka – Zelňačka s uzeným
Ingredience:
250 g kysaného zelí
1 ks cibule
1 litr vývaru (nebo bujónová kostka)
3 lžíce vepřového sádla nebo másla
2 lžíce hladké mouky
1 – 2 lžičky mleté papriky (lze namixovat sladkou a pálivou)
1 lžičku mletého kmínu
5 brambor
špetku soli
200g uzené pečeně
Postup:
Ve větším hrnci osmahneme cibulku, přidáme okapané nakrájené zelí a zalijeme vývarem (popřípadě vodou; až začne vařit, přidáme bujónovou kostku). Necháme vařit asi 20 minut. V mezičase oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky, poté přidáme do hrnce. V menším kastrůlku rozehřejeme sádlo, přisypeme mouku, opražíme jíšku, přidáme papriku a kmín. Zalijeme troškou vlažné vody, pečlivě rozmícháme a nalijeme do velkého hrnce. Necháme provařit a dochutíme solí. Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky, přidáme do hrnce a necháme prohřát. Polévku lze zjemnit smetanou.
Hlavní chod – Karbanátky z červené čočky do trouby
Ingredience:
¾ hrnku červené čočky
1 cibule
stroužek česneku
1 vejce
1 mrkev
sůl, pepř
lžíce strouhanky
Postup:
Čočku uvaříme v hrnci do změknutí a necháme zchladnout. Na pánvičce osmažíme cibuli, nastrouhanou mrkev, prolisujeme česnek a necháme rozvonět. Do misky dáme čočku a přidáme směs z pánvičky. Smícháme, přidáme strouhanku, vejce, dochutíme solí, pepřem a vytvarujeme placičky. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečícím papírem a poklademe na něj placičky. Pečeme přibližně 30 minut.
Jako přílohu lze zvolit bramborovou kaši nebo brambory.
Slaný dezert – Tyčinky se šunkou a sýrem
Ingredience:
1 balení rozváleného listového těsta
1 vejce
10 dkg šunky
10 dkg sýra
kmín
Postup:
Listové těsto rozbalíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Šunku nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme na hrubším struhadle a poklademe na těsto. To rozkrájíme na obdélníky. Posypeme troškou kmínu a pečeme v troubě předehřáté na 180°C, přibližně 15 – 20 minut, do zhnědnutí sýra.
Autor: A. Babuková
Foto: depositphotos.com/5PH