Zkušení profesionálové Zdeněk Křížek a Jan Číhal v listopadu otevřeli vlastní bistro v ulici Senovážná 8. Do centra Prahy přináší podnik, ve kterém si vybere opravdu každý – bistro vaří mezinárodní kuchyni a bere ohled na hosty s potravinovými alergiemi.
Vize byla od počátku jasná – přenést standardy z vyhlášených restaurací do neformálního prostředí bistra s menu inspirovaným mezinárodními chutěmi a důrazem na kvalitní suroviny.
Čerstvé suroviny jsou už dnes v lepších podnicích standardem. V Sensa je upravují tak, aby zachovali čerstvost a původní strukturu. Když si objednáte grilovanou chobotnici, dostanete maso v celku, nikoli rozdrobené na kousky. Maso na steaky do podniku dodává vyhlášený Pampas Market, zeleninu odebírá bistro z Kunratické stodoly. Vybrané ryby a bylinky mají netradiční původ – pochází z uzavřeného aquaponického systému, díky čemuž neobsahují žádné škodliviny.
Za pozornost stojí i fakt, že bistro nevaří jednu konkrétní kuchyni. Okolí náměstí Republiky a Masarykova nádraží je aktuálně jednou z tepen pražské gastronomie. Jsou tu skvělé restaurace zaměřené na italskou, českou nebo francouzskou kuchyni. Proto týmu v Sensa dávalo smysl sestavit menu, které bude průřezem různých světových kuchyní.
Nespornou výhodou je, že do Sensa mohou hosté přijít ve větší skupině a vybere si každý. Zatímco milovník steaků sáhne po nabídce z grilu, host s intolerancí na laktózu může volit jarní závitky, bezlepkář grilovanou chobotnici a vegetarián indonéský salát. Spokojení budou všichni u stolu. S výběrem pomůže jak obsluha, tak piktogramy u každého z jídel.
Podnik má díky této rozmanitosti ambici stát se místem pro pracovní obědy (během poledne nabízí zvýhodněné menu) nebo neformální večeři po práci. Atraktivní je i vinný lístek, na kterém je 60 vín z celého světa. Ta jsou naceněna tak, aby společnost u stolu mohla díky rozumné ceně ochutnat i výjimečné láhve.
Komplexní zážitek nejen co do konzumace podtrhuje i malebnost interiéru, jenž se ve své podobě snoubí s mezinárodním laděním kuchyně. Přírodní zemité tóny včetně použité úpravy podlahy odkazují na barvu půdy, čalounění židlí či lavic oživuje interiér o prvky zelené a černé. Vyjma barev jsou pro celkovou atmosféru důležité i nenásilné prvky spojující přírodní aspekty s odkazy na mezinárodnost promítnuté do interiéru; asijské detaily jako bambusový světelný podhled či svítidla připomínající tradiční asijské klobouky jsou doplněny o prvky terazza a mědi.
Pohodlná čalouněná lavice na mozaikové podlaze v prosklené zimní zahradě evokuje elegantní francouzské bistro, masivní dřevěný stůl z amerického ořechu v podzemí návštěvníky v představách zavede do italských prosluněných vinic. Důležitá je rovněž variabilita osvětlení, které ve hře světel rozehraje jak náladu denního bistra, tak večerní pohodu podniku. Za návrhem stojí Lenka a Jakub Zoulovi z ateliéru ZOAA.
Sensa Fine Food Bistro má otevřeno od úterý do soboty a místo si hosté mohou rezervovat online na webu podniku. Více na www.sensabistro.com.
Foto: Ryan Sweeney, Martin Faltejsek, archiv firmy