Bohušovický SKYR slouží nejen jako chutná a bílkovinami nabitá snídaně, ale také jako ingredience v teplé i studené kuchyni. Vyzkoušejte osvědčené recepty, které ocení nejen rodinní příslušníci!
Skyroví šneci
Ingredience:
- 150 g hladké mouky,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- špetka soli,
- 120 g Skyru natur,
- 1 lžíce rajčatové pasty,
- 50 g strouhané mozzarely,
- sušená bazalka nebo oregano,
- podle chuti: na tenko nakrájené rajče/olivy/šunka/feferonka.
Postup:
Předehřejeme troubu na 190 °C a na plech si připravíme pečící papír. Do misky dáme SKYR, lehce promícháme. V další misce smícháme 100 g mouky, prášek do pečiva a sůl, směs poté přisypeme ke SKYRU a mícháme, dokud se nevytvoří těsto (do podoby mírně lepkavé koule).
Necháme těsto v míse a pomalu přidáváme zbytek mouky, následně hněteme, dokud hmota nebude hladká a nelepkavá (celý proces zabere asi 5 minut). Těsto následně vyklopíme na pečící papír a vytvarujeme z něho obdélník, válečkem vyválíme asi na 1,5 cm vysokou placku.
Tu pomažeme rajčatovou pastou, rovnoměrně posypeme sýrem a podle chuti přidáme na tenko nakrájená rajčata, olivy, šunku nebo feferonku. Když máme pokladeno, začneme těsto od delší strany rolovat a následně jej nakrájíme na kolečka zhruba 1 – 1,5 cm široké. Na závěr kolečka lehce rozmačkáme a posypeme bylinkami. Pečeme asi 12-15 minut nebo do doby, než se sýr roztaví a těsto získá lehce nazlátlou barvu.
Donuty
Ingredience:
Na donuty:
- 1 a ½ šálku mouky
- ½ šálku třtinového cukru
- 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ¼ čajové lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1 vejce, vyšlehané
- 3 polévkové lžíce změklého másla
- 1/4 šálku plnotučného mléka
- 2/3 šálků SKYRU natur
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 3 šálky SKYRU natur
- Čerstvé nakrájené jahody
- Čerstvé ostružiny
- Čerstvé borůvky
- Čerstvé maliny
- Med
Postup:
Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C. Ve velké míse následně smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek. Za pomoci stolního robota smícháme vejce, plnotučné mléko, SKYR, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Mixiujeme do doby, než se ingredience smíchají. Poté přidáváme postupně po třetinách suché ingredience k mokrým, dokud se nespojí.
Vezmeme donutovací pánev a vystříkáme ji nepřilnavým kuchyňským sprejem. Každou koblihovou jamku naplníme do ¾ těstem a dáme péct na 7 až 9 minut. Po vyjmutí z trouby necháme donuty vychladnout.
Když nám donutky vystydnou, vezmeme širokou sklenici a na její dno položíme první z nich. Poté přidáme asi ¼ šálku SKYRU a směs čerstvého ovoce, na to další donut a opět dozdobíme SKYREM a ovocem. Na závěr dozdobíme medem. Stejným způsobem naplníme další skleničky.
Skyrový dort
Ingredience:
- 400 g SKYRU malina,
- 5 plátků želatiny,
- 110 ml mléka,
- lžíce medu,
- ovoce.
Postup:
Želatinu smícháme zhruba se 150 ml vody a necháme čtvrt hodiny nabobtnat. Mezi tím si dáme na plotýnku ohřívat mléko, přidáme med a následně vložíme vymačkanou želatinu. Na nízkou teplotu následně zahříváme tak dlouho, dokud se želatina nerozpustí. Když směs vychladne, přidáme SKYR a nalijeme do dortové formy. Poté přidáme ovoce dle chuti, různě jej vtlačíme do směsi a když máme hotovo, dáme chladit do ledničky. Když hmota po několika hodinách ztuhne, můžeme servírovat.