Houbařská sezóna frčí na plné obrátky. Jestli jste i vy šťastnými majiteli plných košíků hub, máme pro vás tip, jak houby zpracovat. Nakládané houby v sladkokyselém nálevu jsou skvělou chuťovkou nebo doplňkem ke grilovanému masu.

Poradíme také, jak zpracovat přebytek cuket do vychucené čalamády nebo jak naložit křupavé pikantní okurky.

Sladkokyselé nakládané houby

3 dcl vody, 2 dcl octa, 10 g cukru, 10 g soli, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 3 bobkové listy, trocha tymiánu, 7 g hořčičného semínka LABETA, houby, cibule

Postup:
Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme také vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut.

Pikantní nakládané okurky

100 g Laka LABETA, 1,75 ml vody, 500 ml octa, 120 g cukru, okurky, mrkev, cibuli, kopr, čerstvé chilli papričky

Postup:

Lako, vodu, ocet a cukr smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, půlkolečka cibule a poté přidáme očištěné okurky, chilli papričky a snítku kopru. Obsah sklenice zalijeme připraveným vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme při 80 °C asi 20 minut. Sklenice po sterilizaci otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v temnu a chladu.

Nevíte, co připravit k večeři, nebo čím oživit grilované maso? Vyrostla vám na zahradě cuketa, nebo jste jich dostali od sousedů hned několik? Ideální chvíle připravit si dokonalou cuketovou čalamádu. A že vám cuketa nevoní? Takhle jste ji ještě nejedli! Vynikající je ke grilovanému masu, k domácímu burgeru i na topinky.

Cuketová čalamáda

3 kg oloupané cukety bez jadérek, 1 kg bílé papriky, 4 ks červené papriky, 1 kg cibule, 1 balíček Laka LABETA, 300 g cukru, 0,3 l octa

Postup:
Cukety, cibule a papriky nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s Lakem, cukrem, octem a necháme odležet asi 1 hodinu. Odleželou čalamádu napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme na 80st.C asi 25 minut.

 

Foto: archív Labeta