Věděli jste, že slovo piknik pochází ze spojení dvou francouzských výrazů „picque“ a „nicque“ a že v Čechách byl v 19. století označován jako „merenda“? První forma venkovního stravování proběhla už ve středověku, kdy se menu skládalo převážně z chleba, kuřete, sýrů a vína. Postupně začaly být venkovní dýchánky populární v mnoha zemích, přičemž každá z nich vdechla pikniku jedinečnou formu. Zatímco hospodyňka Magdalena Dobromila Rettigová se na slavnostních občerstveních proslavila Kunětickými preclíky, v dnešní době si potrpíme spíše na jídlo z grilu.
Od středověku po současnost
Věděli jste, že… v roce 2 000 se ve Francii konal 600 mil dlouhý piknik, který oslavoval dobytí Bastily? |
Piknik nese svůj původ již od dob, kdy se lovci vydávali za potravou. Zdokumentovány jsou různé lovecké přesnídávky, v případě dámské společnosti obsahoval piknikový košík šampaňské, paštiky i saláty. V 19. století se stalo stolování v trávě módní záležitostí. Zatímco ve viktoriánské éře Velké Británie pojídali nejraději masové koláče a humry s majonézou, v USA si vybírali z mnohem širší nabídky. Mezi základní potraviny, které nesměly na piknikování chybět, patřil vepřový jazyk, pečeně, sendviče, koláče, ovoce a zelenina. Všechny pokrmy samozřejmě vždy doprovázely vhodně zvolené alkoholické nápoje, nejčastěji to bylo pivo, víno, různé pálenky, nebo medovina.
Na venkovní sešlosti se v současnosti více než tři čtvrtiny z nás vypravují maximálně pětkrát ročně. Činíme tak převážně s přáteli (50 %) nebo nejbližší rodinou (33 %). Kromě duchaplné konverzace se častěji věnujeme rozptýlení v podobě hudby, tance nebo hry na hudební nástroj, pokud se na akci konzumují alkoholické nápoje.
Párujte a poznávejte
Věděli jste, že… v roce 2013 padl český rekord v brněnských Lužánkách, kdy se pikniku zúčastnilo 310 lidí? |
Do popředí se dostává trend „food pairingu“, při kterém se klade důraz na kombinaci jídla a pití. Při párování chutí je nejdůležitější mezi pokrmem a drinky udržet rovnováhu, kterou vyvažuje spojovací prvek obou surovin. Při food pairingu se vyplácí experimentovat, spojením dvou různých ingrediencí získáte naprosto novou a charakteristikou chuť. Párovat lze například osvěžující míchané drinky s ovocem, čokoládou, nebo sýry. Neodsuzujte neznámé kombinace a najděte spojení, které vám sedí na míru. Oživte piknikovou sešlost pečeným jehněčím podávaným se světovým Manhattanem, ovocnými fondue doprovázenými Baileys Chocolatini nebo hořkou čokoládou s rumovým koktejlem Black Spiced&Apple.
Češi byli vždy na maso
V Čechách byl piknik původně označován jako „merenda“, k níž si hosté nosili vlastní jídlo a pití. Tato společenská akce měla podobu různých výletů, které často navštěvovali i čeští vlastenci. Pražané chodili do klášterů a po modlitbě hledali vhodné místo ke konzumaci nejrůznějších pokrmů. Nejčastěji se hodovala šunka, která se zapíjela pivem. V současné době Češi na piknicích nejraději konzumují maso, zeleninu a pečivo, z alkoholických nápojů potom rum, vodku či gin.
Věděli jste, že… i piknikové koše prošly vývojem? Zprvu byly velké jako kufr, ale časem se měnila jeho velikost i vnitřní rozmístění na nádobí. |
Kombinace různých chutí není Čechům cizí. Zatímco ženy dávají přednost vyšší konzumaci zeleniny (73 %) a ovoce (38 %), muži uvádí, že si raději pochutnají na uzeninách (43 %) a masu. Kuchaři si s přípravou jídla dají záležet, ale hlavu si nelámou. Nejčastěji se spoléhají na vlastní osvědčené recepty, na doporučení známých a kamarádů dá skoro čtvrtina z nás, méně se už inspirujeme na internetu.
Věděli jste, že… ovoce skvěle doplní koktejly z rumu, který je druhým nejoblíbenějším tvrdým alkoholem na piknicích? |
Na pikniku konzumuje alkohol 79 % návštěvníků. Z lehkého alkoholu je to nejčastěji pivo a bílé víno, z tvrdého je to slivovice, rum a vodka. Připravujeme-li na pikniku koktejly, nejčastějšími ingrediencemi jsou ovocné džusy, tonik a sladké limonády. Tvrdý alkohol se na piknicích objevuje, pokud se jedná o setkání s přáteli nebo kolegy z práce. V tomto případě má setkání konkrétní důvod. Častěji jej pijí muži a lidé ve věku 55 až 64 let.
Kde posvačit v trávě
Patříte mezi piknikové nadšence, pro které je venkovní stravování kvalitní formou trávení volného času s přáteli? Venkovních míst, kde si dopřát dobré jídlo a pití za přítomnosti oblíbené společnosti, je v českých krajích nespočet. Mezi nejoblíbenější patří zahrádky, městské parky, nebo louky. Inspirujte se a vyrazte na piknik do zámeckých parků, nebo pražských zákoutí.
- Hostina na zámku Loučeň
Nedaleko Prahy se nachází zámek s expozicí českého pokolení rodiny Thurn-Taxistů. Zámeckému parku dominuje anglický styl plný labyrintů a bludišť. Na výlet se nevláčejte s piknikovým košem. Rezervujte si termín a nechte si připravit bohatou hostinu přímo na zámku.
- Na zámek Konopiště jako zámecká šlechta
V blízkosti zámku Konopiště se nachází hřebčín s kladrubskými koňmi, kteří vás na místo pikniku dovezou v kočáru. Areál parku doplňuje růžová zahrada, kterou tvoří skleník, jezírko a různé dekorace. Zámek je posazen v oblasti Posázaví, která nabízí široké spektrum kulturního vyžití.
- Starobylé kulisy Českého Krumlova
Chystáte-li se strávit léto v jihočeském kraji, nesmíte zapomenout na návštěvu hradu a zámku Český Krumlov. Vychutnejte si řízky, sýry, paštiky, pomazánky a další gurmánské záležitosti, které vám do piknikového koše přichystá personál zámeckého komplexu.
- Grilujte v pražské Stromovce
V Praze se nachází celkem 12 míst, kde můžete beztrestně rozdělat oheň. Oblíbeným je park Stromovka, kde jsou z důvodu bezpečnosti vymezena místa pro grilování. Několik ohnišť se nachází u Malé říčky a spojovacího mostu na Císařský ostrov. Z důvodů rekonstrukce Šlechtovy restaurace se v parku aktuálně nezapůjčují přenosné grily, myslete proto na dostatečnou výbavu.
- Občerstvení na lodi
Chcete-li zažít poněkud netradiční formu venkovního stravování, využijte břehů Vltavy, po kterých můžete plout a grilovat zároveň. Veprostřed speciálního člunu se nachází gril a pod sezení se vejde široký výběr nápojů. Prožijte s přáteli chvíle pohody a svěřte grilování do rukou profesionálů, kteří vás pohostí na vodě.
Co na piknik přibalit:
- Chladící taška
Základem pro to, abyste si venkovní posezení užili, je donést potraviny čerstvé a pití chladné. Pozor dejte především na potraviny, které nevydrží dlouho venku, jako například salámy, majonéza a vejce. Jako ochrana poslouží chladící termo taška, která je potažena syntetickým materiálem a zevnitř je občerstvení chráněno termoizolační vložkou.
- Servírovací tác
Pro pohodlné servírování nezapomeňte přibalit tác, který zajistí stabilní podpěru. Podnos zabrání zbytečnému převržení pití a jídlo už se nebude překlápět do trávy. Nestresujte se při každém pokládání skleničky a pomocí tácu vytvořte z pikniku pohodovou akci, na které budou hosté vědět, kam co odložit.
- Deka
Máte-li připravené všechny delikatesy, nezapomeňte na další důležitou věc, která je s piknikovým košíkem jedna ruka. Deka vytváří prostředí, kde se venkovní dýchánek odehrává. Myslete na to, aby byla dostatečně velká a bez poškození, které by poklidný piknik mohlo zbytečně narušovat. Ideální je silnější pokrývka, která zahladí nerovné povrchy.
- Repelent
Nenechte se otrávit dotěrným hmyzem a buďte vždy vybaveni účinnou ochranou. V blízkosti vlhkého prostředí se výskyt sajících komáru zvyšuje, proto dbejte na výběr vhodného místa. Nenechte si piknik znepříjemnit a chraňte se sprejovým repelentem, který hmyz rychle odradí.
- Pytel na odpadky
Jelikož jde na pikniku především o konzumaci, můžete předpokládat, že budete odcházet s lehčí taškou, než jste přišli, ale opak může být pravdou. Ač se to nezdá, většinou zbyde nespočet odpadků a najednou hledáte něco, do čeho je odkládat. Nezapomeňte proto na odpadkový pytel, který po akci jistě oceníte.
Zdroj: Průzkum společnosti Stock Plzeň-Božkov
Foto: bixabay/pexeles; steingregor07;stockSnap; alexis_isabel