Mezinárodní den čokolády, který oslavíme 13. září je svátkem nejpopulárnější sladkosti na světě. Sladká pochoutka zlepšuje náladu a chrání srdce. Její jedinou chybičkou krásy je vysoký podíl cukru. 13. září je však zároveň věnovaný i pozitivnímu myšlení, proto si tento den užijte naplno a zejména sladce.
Donuty s čokoládovou a jahodovou polevou
Ingredience:
Na těsto
- 150 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžička muškátového oříšku
- 60 ml mléka
- 60 ml jogurtu
- 1 vejce
- 30 g másla
- 1 a ½ lžičky vanilkové esence
Poleva
- Hrst jahod
- 4 lžíce práškového cukru
- 100 g čokolády
- 4 lžíce cukru
- 1 a ½ dcl mléka
Za pomocí šlehače smícháme v misce všechny suché ingredience a postupně přidáváme ingredience tekuté. Míchejte, dokud vám nevznikne jednolitá hladká konzistence. Hotovým těstem naplňte sáček a pomocí něj vytvořte úhledné kroužky podle prohloubení ve formě na donuty. Pro zvýraznění chuti vytřeme formu máslem – donuty tak budou mít jemnější chuť.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180° cca 25 minut. Po vytáhnutí z trouby je nechte chvilku vychladnout a ozdobte podle chuti. Pokud si chcete donuty ozdobit jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrem tak, aby vám vznikla hladká tekutá poleva. Na čokoládovou polevu rozehřejte mléko. Až začne vřít, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
Potom už stačí namáčet donuty v připravených polevách a ozdobit podle fantazie různými druhy posypů.
Tartaletky s čokoládou a pistáciemi
Ingredience (na 8 kusů):
- 1 hrneček mandlí
- 1 hrneček hladké mouky
- ½ hrnečku kakaa
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky mleté skořice
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
- 4 lžíce vody
Náplň
- 200 g hořké čokolády
- ¾ hrnečku smetany na šlehání
- Pistácie
Do food procesoru nasypte všechny suroviny na těsto a nechejte je rozmixovat na hladkou hmotu. Pokud by bylo těsto moc drobivé, přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto rukama vtlačte do formiček na tartaletky a dno propíchněte na několika místech pomocí vidličky. Takto připravené tartaletky pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si náplň. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte na kostky nalámanou čokoládu, stáhněte plamen a za stálého míchání metličkou vyšlehejte hladký krém. Vychladnuté tartaletky vyklopte z formiček a naplňte je krémem.
Navrch je posypte nasekanými pistáciemi a nechte na hodinu ztuhnout v ledničce.
Ledové čokoládové kokosky
Ingredience (12 kusů):
- 200 g strouhaného kokosu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 150-200 ml kokosového mléka
- Stévie (podle chuti)
Do food procesoru nasypte strouhaný kokos, přidejte lžíci kokosového oleje a postupně všechno rozmixujte. V průběhu mixování přilévejte kokosové mléko, dokud se nevytvoří jemná hmota. Kokosovou hmotu vtlačte do připravených silikonových formiček (například na muffiny). V hrnci rozehřejte 2-3 lžíce kokosového oleje, přidejte kakao, stévii a všechno případně promíchejte.
Rozpuštěnou čokoládu nalejte opatrně na vrch kokosové hmoty. Formičky nechte ztuhnout v mrazáku. Až dostanete chuť na něco sladkého a zdravého zároveň, jednoduše sáhnete do mrazáku.
Piškotové kuličky a čokoládové košíčky s náplní
Šuhajdy
Ingredience:
- 3 čokolády na vaření
- 120 g másla
Náplň
- 200 g vlašských ořechů
- 3 lžíce mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 dcl rumu
Nejdřív si připravte náplň. Spolu s ořechy přiveďte mléko do varu, následně přidejte další ingredience. Dobře promíchejte a nechte bokem odstát. Nad parou rozpusťte čokoládu s tukem. Papírové košíčky nejdřív vytřete čokoládou, přidejte lžíci náplně, a potom znovu přelijte čokoládou. Šuhajdy potřebují několik hodin na ztuhnutí.
Piškotové kuličky
Ingredience:
- 250 g piškot
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 100 g práškového cukru
- 1 dcl vody
- 1 lžíce kakaa
- 50 g másla
- ½ dcl rumu
Piškoty rozdrťte anebo rozmělněte na jemný prášek. Rozpusťte máslo, přelijte k piškotům spolu s ostatními surovinami. Dobře promíchejte. Až budete mít hmotu hotovou, vytvořte kuličky, které obalíte v nasekaných ořechách.
Další recepty najdete na blog.kitchenaid.cz.