Pro milovníky sladkých dobrot, kteří chtějí ve svém životě ubrat na spotřebě cukru, je tu recept na čokoládovou pěnu z avokáda. Snadný a výtečný dezert potěší rychlou přípravou, příjemnou chutí a navíc zasytí.
Zredukovat příjem cukru v jídelníčku se vyplatí hned na několika frontách. Přehnanou konzumací cukru si můžeme zadělat na zubní kaz, zvyšujeme riziko vzniku diabetu druhého typu a zbytečně přibíráme na váze. Jíst méně cukru proto prospívá lidskému zdraví a efekt se projeví i navenek, protože kila nepůjdou směrem nahoru, ale dolů.
Cukr sám o sobě není špatný, protože dodává tělu energii. Záleží ale na množství a na formě, v jaké ho konzumujeme. Kdo chce například snížit váhu, měl by si hlídat i obsah přírodního cukru, který je v ovoci. Mezi druhy s menším podílem fruktózy (přírodní cukr, pozn. red.) patří grepy, jahody, maliny, pomeranč, červený rybíz nebo třeba ostružiny.
Mlsání bez výčitek
Následující předpis je na dezert do skleničky, který zvládne vytvořit každý. Jeho přednostmi jsou velmi rychlá příprava a hlavně složení. Základ krému tvoří avokádo, které je bohaté na bílkoviny. O sladkost se postará banán, který lze doplnit o alternativní sladidlo v podobě agávového nebo čekankového sirupu. I když je v názvu receptu čokoláda, klasickou tabulku v něm nenajdete. Odstín i chuť zde supluje kakaový prášek.
Recept na čokoládový krém s avokádem
Budete potřebovat: 1 zralé avokádo, 1 zralý banán, 2 – 3 lžíce kakaa, 4 lžíce mandlového mléka, 3 lžíce agávového nebo čekankového sirupu (sladidlo lze použít i v menším dávkování nebo ho úplně vynechat), špetku soli
Postup:
Avokádo rozkrojíme, zbavíme pecky a vydlabeme dužinu, kterou dáme do mixéru. Banán oloupeme, nakrájíme na kousky a přidáme ho k avokádu, stejně jako zbytek ingrediencí. Za pomoci mixéru přísady rozmixujeme do hladkého krému. Hotový dezert rozdělíme do skleniček. Podáváme ihned nebo vychlazený.
Foto: Depositphotos