Žlutooranžové ovoce láká nejen barvou, ale také sladkou chutí a přitažlivou vůní. Meruňky jsou velmi oblíbeným letním ovocem a jejich sezóna je nyní v plném proudu. Přinášíme vám recept na velmi snadný a oblíbený francouzský koláč clafoutis. 

Meruňky pocházejí podobně jako broskvoně z Číny, kde se pěstovaly již pár tisíc let před naším letopočtem. Do dalších zemí se tento krátkověký strom dostal s obchodníky po Hedvábné stezce a Evropě ho představili Arabové. Meruňkám se dobře daří spíše v nižších nadmořských výškách v sušší, propustné půdě a milují slunce či polostín.

V oválných plodech meruňky se skrývá nejen výtečná chuť, ale také vitamíny jako kyselina listová, dále vláknina a další prospěšné látky, které udělají dobře našemu zdraví. Konzumací meruněk podpoříme imunitu, zlepšíme si zrak i trávení.

Pochutnávat si můžeme na syrových plodech, nebo můžeme meruňky použít pro přípravu salátů, dezertů i marmelád.  Vyzkoušejte recept na vláčný francouzský clafoutis v meruňkové variantě.

Francouzský meruňkový koláč s čokoládou

Budete potřebovat:

500 g meruněk

100 g špaldové mouky

15 g kakaa

100 g třtinového cukru

1 sáček vanilkového cukru

4 vejce

100 ml mléka

150 ml smetany ke šlehání

50 g lískooříškového krému (k dostání v obchodech se zdravou výživou)

4 lžičky moučkového cukru

40 g plátků mandlí

špetku soli

Postup: 

  1. Meruňky umyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.

2. V míse smícháme mouku, kakao a špetku soli. Přidáme cukr i vanilkový cukr.

3. Vejce rozšleháme s mlékem a smetanou, nalijeme je k sypké směsi, promícháme a nakonec přidáme lískooříškový krém. Vaječnou směs metličkou vmícháme k sypké směsi a promícháváme ji tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto.

4. Těsto nalijeme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy o průměru 32 cm nebo do hranaté formy. Vršek poklademe rozpůlenými meruňkami a posypeme ho dvěma lžičkami moučkového cukru.

5. Formu vložíme do trouby předehřáté na 200°C a koláč pečeme 20 – 25 minut.

6. Upečený moučník vytáhneme z trouby a necháme ho pár minut odpočinout. V mezičase na suché pánvi krátce opražíme plátky mandlí. Clafoutis jimi ozdobíme a posypeme ho moučkovým cukrem.

 

Foto: Depositphotos

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno