Stejně jako průvod maškar a lidová hudba, patří k masopustu spousta dobrého jídla. Právě v těchto dnech maškarní veselí vrcholí a lidé by si podle tradice měli dopřát i nepříliš dietní stravu.
V minulosti hospodyně zásobovaly rodinu smaženými koblížky, různými druhy pečeného masa se zelím a kroupami či zabijačkovými specialitami. Mezi masopustními dobrotami nechybělo ani doměkka upečené koleno, které se přímo rozplývalo na jazyku. Díky našemu receptu si takovou hostinu snadno uděláte i u vás doma.
Ingredience:
- 1 vepřové koleno
- 3 lžíce medu
- hrst petrželky
- špetka soli
- 1 sklenice Křeníku Hamé
- 250 g krup
- 2 jablka
- 2 lžíce sádla
Postup:
Vepřové koleno omyjte, osušte a dejte na 30 minut povařit do hrnce s osolenou vodou.
Dva hrnky vývaru si uložte na stranu a vepřové koleno slijte a osušte.
Maso dejte do pekáčku, podlijte jedním hrnkem vývaru a pečte v troubě při 190 °C zhruba hodinu a půl.
Med rozpusťte a smíchejte se lžící Křeníku. Vepřové koleno během pečení podlévejte zbylým vývarem a potírejte medovou směsí.
Ječné kroupy uvařte podle návodu.
Dvě jablka omyjte, nakrájejte na kolečka a zbavte jádřinců. Poté je přidejte ke kolenu a pečte další půl hodinu.
Na pikantní přílohu, tzv. vejmrdu, si nastrouhejte zbylé oloupané jablko, přidejte dvě lžíce Křeníku, lžičku vývaru a osolte dle chuti.
Uvařené kroupy polijte trochou šťávy z kolena, smíchejte s nakrájenou petrželkou a podávejte s kolenem a vejmrdou.
Foto: receptyschuti.cz