Trh s rostlinnou stravou se u nás i ve světě neustále rozrůstá a veganské verze dnes najdeme už téměř k jakémukoli klasickému výrobku. Převratnou novinku u nás představují veganské sýry české značky Alexýr, které má na svědomí dvaadvacetiletá Alexandra Šulcová. Jedná se o delikátní veganské hermelíny vyrobené šetrně k přírodě, bez násilí na zvířatech a ze surovin prospívajících našemu zdraví.
Zakladatelka projektu Alex si s myšlenkou vyrábět vlastní veganský sýr začala pohrávat po návratu ze studijního pobytu v Kanadě. „Měla jsem tam možnost ochutnat z široké nabídky veganských sýrů. Stala jsem se na nich doslova závislá a po návratu jsem musela urychleně vyhledat recepty veganských sýrů a začít je testovat. Nabídka v Česku byla totiž v té době dost neuspokojivá,“ vzpomíná na začátky tvoření Vegmelínu, tedy hermelínu z rostlinných ingrediencí, kterému dala název Alexýr.
Značka Alexýr má v portfoliu osm druhů veganských sýrů. Všechny jsou vyrobené z kešu oříšků, které patří mezi suroviny bohaté na zdraví prospěšné látky. Na své si přijdou i celiaci, výrobce totiž nabízí i možnost objednat si bezlepkovou verzi. „Chceme zákazníkům dopřát delikátní prvotřídní rostlinné sýry. Ať už jí výhradně vegansky, trpí intolerancí laktózy, patří mezi celiaky nebo jen vyhledávají zdravější alternativu k mléčným sýrům, s našimi Vegmelíny se nemusí vzdát lahodné sýrové chuti,“ doplňuje Alex.
Po ryze pozitivních ohlasech od prvních zákazníků, kteří se již měli možnost s Vegmelíny seznámit prostřednictvím ochutnávek v Praze, Brně a Ostravě, se Alex rozhodla produkty představit lidem napříč republikou. Před časem tak odstartovala kampaň na crowfundingovém portálu Hithit.cz. Cílem bylo získat finance na to, aby mohla rozjet větší výrobu a rozšířit Alexýr po celém Česku. Požadovaná částka již byla pokořena, ale kampaň ještě stále běží. Produkty značky Alexýr je tady tak možné objednávat až od 5. února.