Kulinářský ateliér Ola Kala v Praze tvrdí, že láska prochází kuchyní. Říká také, že trend domácího kulinářství u nás stále stoupá. Řada lidí přistupuje k přípravě pokrmů nikoli jako k povinnosti, ale jako možnosti společného zážitku s přáteli nebo rodinou.
Novinkou letošního roku je například úzká spolupráce s francouzským someliérem a gastronomickým ambassadorem Cédricem Picotem, který mimo jiné obsluhoval Václava Havla během jeho večeře v Elysejském paláci, kde se staral o vína a gastronomickou etiketu. Své zkušenosti z prezidentského paláce i hvězdných michelinských restaurací v Monaku i Paříži chce nyní Cédric předávat české veřejnosti. A protože Mlékárna Valašské Meziříčí sleduje vše co se v gastronomii děje, další sérií tří lehkých a rychlých receptů připravila, ve spolupráci s Vendy a desetibojařem Jirkou Sýkorou, právě v tomto kulinářském studiu, plném nápadů a moderního přístupu k tradiční kuchyni. Tentokráte se připravovaly kuřecí jogurtové špízy, špagety s kuřecím masem na kari a jogurtu nebo lehký těstovinový salát s tuňákem.
„Lehké, rychlé, chutné a zábavné. Tak bych tentokráte charakterizovala naše recepty. Kuchařka, autorka kuchařek a moderátorka Vendy spolu s desetibojařem Jirkou Sýkorou nejenom dobře uvařili, ale myslím, že se i dobře pobavili. A tuto energii bychom rádi předali dále,“ říká Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Kulinářské studio Ola Kala jen potvrzuje správnost naší cesty. Vaření může být i zábava a stává se stále více trendy. S kvalitními ingrediencemi to jde pak jako po másle. Čerstvé mléčné výrobky z Mlékárny Valašské Meziříčí rozhodně gastronomický požitek jen umocní,“ dodává Radka Benešová.
Současný výrobní program Mlékárny Valašské Meziříčí tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty,polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky.
LEHKÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT S TUŇÁKEM
Příprava: 10 minut, uvaření těstovin
Dokončení: 10 minut
Ingredience:
- 1 balení těstovin (500g)
- 2 balení tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
- 1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí
- 2 lžíce majolky
- Kukuřice
- Cherry rajčátka
- Jarní cibulka – nať
- Citronová šťáva, sůl, cukr, bílý pepř
Uvaříme si těstoviny v osolené vodě. Uvařené těstoviny promícháme s kukuřicí, tuňákem, rajčátky a natí jarní cibulky. Směs osolíme a opepříme. Poté si připravíme zálivku z Bílého jogurtu z Valašska, Kysané smetany z Valašska, majolky, citronové šťávy, cukru a soli. Salát promícháme a dáme vychladit. V letních horkých dnech je to pecka.
KUŘECÍ JOGURTOVÉ ŠPÍZY
Příprava: 3 hodiny nechat marinovat
Dokončení: 20 minut pečení
Ingredience:
- 4 ks kuřecí prsa
- Marináda
- 1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- Špetka kari koření
- Sůl, pepř
Všechny ingredience na marinádu promícháme v misce. Kuřecí prsa nakrájíme a naložíme do misky, kde necháme marinovat alespoň 3 hodiny, ale nejlépe přes noc. Nakonec kuřecí kousky napícháme na špejli a ukládáme na plech, nebo do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Kuřecí špízy podává se salátem, bramborem, prostě s tím, co máte rádi.
ŠPAGETY S KUŘECÍM MASEM NA KARI A JOGURTU
Příprava: 10 minut, uvaření těstovin
Dokončení: 10 minut
Ingredience:
- 4 ks kuřecí prsa
- 400 g špagety
- 1 malá cibule
- 1 střední pórek
- 150ml Čerstvá smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí 33% (případně můžeme použít jinou)
- 1 Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
- Kari, sůl, pepř, sušený česnek
- Olej
Na pánvi si orestujeme na troše oleje na jemno pokrájenou cibuli. Kuřecí nudličky osolíme, opepříme a přidáme do pánve k cibuli. Kuřecí kousky orestujeme ze všech stran, přidáme kari, špetku sušeného česneku a pórek. Směs promícháme, podlijeme trochou vody a smetanou. Nakonec vmícháme Bílý jogurt z Valašska a podusíme do měkka a promícháme s uvařenými těstovinami.
Text, foto: Mlékárny Valašské Meziříčí