Vaření v pomalém hrnci je nenáročné a ocení ho každý, kdo nechce trávit hodiny u sporáku či kvituje vaření v jednom hrnci. Jeho přednosti ocení zejména aktivní rodiny, kterým na vaření nezbývá čas, ale i chalupáři a výletníci. U nás doma jsme si tohoto pomocníka velmi oblíbili a pravidelně ho vozíme na letní i zimní dovolené. Je totiž k nezaplacení, když se člověk po celém dni stráveném venku vrátí domů a má uvařeno!
Ingredience:
1,5 kg kuřecího masa – zvolte kuřecí prsa či stehna (bez kostí)
2 plechovky loupaných rajčat
1 plechovka kukuřice (nebo ½ sáčku mražené kukuřice)
2 plechovky červených fazolí
4 – 6 stroužků česneku
1 cibule
1 čajová lžička římského kmínu
chili pasta nebo chili papričky k dochucení (množství upravte podle toho, jak moc chcete, aby pokrm pálil)
sůl a pepř
Postup:
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Na dno pomalého hrnce nalijte takové množství vody, aby se vytvořil tenký film (Pozor! Opravdu stačí jen troška vody!). Na dno přijdou nejprve proužky cibule, poté osolené kousky masa. Vše zasypejte kukuřicí, fazolemi a loupanými rajčaty – i se šťávou. Směs promíchejte, okořeňte a je v podstatě hotovo.
Nyní už stačí jen nastavit hrnec. Pro delší variantu, která je většinou na hrnci označována číslem 1, nastavte 6-8 hodin. Pro rychlejší variantu – č. 2, posuňte časovač na 4 hodiny. Směs se dá skvěle použít jako základ k naplnění do tortill nebo kukuřičných placek. Dá se však kombinovat i s rýží či těstovinami.