Koriandr je pěstován jako léčivka a kuchyňská bylinka už 3000 let. Má rád slunečnou a teplou polohu. V takových podmínkách kolem sebe šíří zvláštní směs vůně připomínající šalvěj s borovicí a citronem.
U koriandru se sbírá plod a list. Pěstuje se již několik tisíc let jako léčivé koření, je dodnes v lidovém léčitelství velmi používaný. Užívá se hlavně při zažívacích potížích, proti nadýmání, proti křečím v břiše a žaludku, kolikám v trávicím traktu. Příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní. Silice v něm obsažené zvyšují chuť k jídlu tím, že podporují tvorbu žaludeční šťávy. Má také příznivé účinky na nervovou soustavu, stimuluje i tělesnou činnost. Podporuje vykašlávání. Tato bylina se používá i k hubení střevních parazitů. V některých oblastech je koriandr vychvalován jako velmi účinné afrodiziakum.
Koriandr se pěstuje také v Česku, je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Používá se jako koření, především k nakládání hub a zeleniny (červená řepa a okurky), do chleba, který tak činí stravitelnější, je klasickou přísadou do perníku, uzenářských výrobků, k přípravě jehněčího, vepřového a hovězího masa. Čerstvé lístky jsou vhodné na ryby a mořské dary, do polévek, do luštěnin, zeleninových salátů, sendvičů a na restovanou zeleninu. Využití nachází také ve výrobě alkoholických nápojů včetně vín. U koriandru jsou poživatelné všechny části rostliny. Koriandr tvoří jednu ze základních součástí indického karí a uplatňuje se v ostré mexické, arabské i asijské kuchyni.
Semena koriandru se používají při pečení pečiva i zákusků a vánočního cukroví. Vhodná jsou také do nádivek, paštik a pod tučná masa.
V lednici vám ale koriandr příliš dlouho nevydrží. Nejlepší je proto vypěstovat si na zahrádce nebo v truhlíku za oknem rostlinky vlastní. Není nijak náročný, takže to zvládne i úplný začátečník.
Smoothie s koriandrem
Ingredience:
- ½ šálku kokosového mléka
- šťáva z limetky
- ananas dle chuti
- ½ hrsti čerstvého koriandru
- kokosová voda – dle hustoty
- ½ čajové lžičky chlorela (prášek)
Všechny ingredience dáme do smoothie mixéru a pečlivě rozmixujeme. Přelijeme do sklenice – nejlépe s brčkem.
Text: Darina Zumrová
Foto: profimedia