Otravný plevel, který vám popálí končetiny? Možná ano, ale kopřiva je zároveň pokladem z přírody, který je velmi prospěšný našemu zdraví. Slavná bylinkářka a spisovatelka Maria Treben kopřivu korunovala na královnu bylin a tento titul si zelená žahavka nevysloužila jen tak náhodou. Na konci března proto stojí za to vyrazit do přírody, protože začíná sezona sběru této bylinky. Proč ji trhat a co z ní připravit?
Kopřivě dvoudomé se lidově přezdívá žahavka nebo žihlava a o některých jejích vlastnostech svědčí sám latinský název Urtica dioica, kdy uro v překladu znamená pálím. Lidé využívali kopřivu od pravěku, kdy z ní připravovaly provazy, tkaly látky nebo vyráběly další kusy oděvů. V dávných dobách se také věřilo, že tato žahavka dokáže ochránit před zlou magií, a tak kopřiva zdobila příbytky nebo se pro ochranu úrody zakopávala na kraj pole.
Dorůstat může až do výšky 1,5 metru, ale pro sběr se hodí rostlinky mladé, nekvetoucí a bez dřevnatých stonků. Ve starších exemplářích kopřivy totiž dochází k hromadění dusičnanů, a proto se pro léčebné účely nehodí.
Kdy a jak sbírat
Rostlinu je třeba sbírat předtím než začne kvést a dřevnatět. Tento čas nastává od června do října, a proto se sběrem začínáme již na konci března a kopřivu můžeme trhat až do poloviny května. Ke sběru jsou vhodné zejména listy, ale také nať bez dřevnatých částí. Pozor! Natrhané lístky se nesmí zapařit, jinak by došlo k znehodnocení rostliny. Ukládejte je proto do otevřeného proutěného košíku, kde mohou zůstat načechrané.
Čemu kopřiva prospívá
V lidovém léčitelství byla kopřiva běžnou součástí jarní očisty těla. Tato zelená žahavka totiž umí pročistit krev, ledviny i játra. Dodá tělu železo, minerály a díky obsaženým antioxidantům zpomaluje stárnutí a funguje i jako prevence infarktu. V dřívějších dobách se kopřiva používala i k léčení revmatismu, kdy pacient každý den šlehal své postižené údy tak dlouho, dokud bolesti neustoupily.
Co z ní připravit?
Z kopřivy se dá uvařit odvar, který lze popíjet nebo jím oplachovat vlasy. Ty budou silnější, lépe porostou a pozitivní účinek odvaru pocítí i lidé, kteří trápí ekzémy nebo lupy. Mladé lístky se dají také použít pro koupele celého těla.
Tuto zelenou rostlinku lze využít i v kuchyni. Kvapem se blíží velikonoční svátky a jedním z tradičních pokrmů podávaných v tento čas je nádivka s kopřivami. Spařené a nakrájené listy však lze přidat i do polévek, smoothie nebo z nich uvařit špenát.
Recept na čaj (odvar):
2 lžičky čerstvých nebo sušených nasekaných listů zalijeme 250 ml vody a necháme přejít varem. Pak je 10 minut louhujeme, scedíme a čaj popíjíme vlažný, ráno a večer. Tato očistná kúra by měla trvat nejdéle 3 týdny.
Tinktura pro vlasy:
Vlasy lze přelévat odvarem (čajem) nebo můžeme použít vlastní tinkturu. Tu zhotovíme tak, že do uzavíratelné sklenice nasypeme 1 lžíci směsi nasekaných listů a kořene, zalijeme ji 3 lžícemi čistého alkoholu, nádobu uzavřeme a necháme 14 dní odstát na světlém místě. Poté obsah přecedíme, zředíme 250 ml vody a roztokem masírujeme pokožku hlavy.
Foto: Pixabay.com