Začalo nám jaro, v tomto období se příroda probouzí a kolem nás začíná růst bylinková zahrada. Hospodyňky začnou bylinkami oživovat svou kuchyni, zároveň nám bylinky pomůžou vyléčit i různé neduhy. Právě kopřiva dvoudomá není jen královnou příkopů, je to jedna z bylin, kterou můžeme najít velmi brzy na jaře.
Kopřiva je léčivá celá, od oddenku až po květy, jediná její část nepřijde nazmar, je to bylina, která prospívají zejména ledvinám, proti zánětům, chudokrevnosti a na revma. Obsahuje více než 15 procent důležitých minerálních látek. Kojící matky pozor – kopřiva omezuje tvorbu mléka.
Právě mladé lístky obsahují nejvíc prospěšných látek. Můžete je přimíchat do salátu, udělat z nich nádivku, přidat je do pomazánky nebo s nimi vylepšit nebo přímo nahradit špenát. Kopřivy obsahují kyselinu křemičitou, takže působí močopudně a pročišťují tak především ledviny, ale i další vnitřní orgány. V listech je uloženo také mnoho minerálů, příznivé organické kyseliny a vitaminy A, B2, B6 a C. Při otocích a vodnatelnosti kopřiva pomáhá silným odváděním vody. Svými účinnými látkami napomáhá tvorbě krve při chudokrevnosti, anémii a při jiných těžkých chorobách krve. Kopřiva se ve směsi s jinými léčivými rostlinami úspěšně uplatňuje i při leukémii. Čaj z kopřivy se doporučuje i v boji s některými druhy alergií.
Kopřivy potkáte podél vodních toků, ve vlhčích humózních a náplavových lužních lesích a také na rumištích, navážkách, v příkopech a podél cest a plotů.
Kopřivou proti revmatismu není mýtus
Popálení kopřivou je zdravé. Pomůže vám totiž proti revmatismu. Popálení vyvolá podráždění kůže, která se překrví. Tím se odkrví postižený kloub a může dojít k dočasné úlevě.
Kopřivový čaj z čerstvých kopřiv
Vrchovatou čajovou lžičku na 1/4 litru vody pouze spaříme a krátce vyluhujeme.
Bylinu z čajových nálevů nemusíme vyhazovat, ze spařených listů lze připravovat skvělý špenát nebo listy přidávat do vaječných, masových či luštěninových pokrmů.
Foto: pixabay/Kapa65/Mareefe