Ryby na jídelní stůl rozhodně patří. V období Vánoc dvojnásob. Proč jsou vlastně tak zdraví prospěšné a jakou rybu zvolit na štědrovečerní večeři, pokud vás už nudí klasický kapr?

Proč jsou ryby zdravé?

Ryby dodávají našemu tělu tzv. zdravé tuky, konkrétně omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou důležité pro lidský metabolismus, pozitivně ovlivňují také zrak, funkci mozku a srdce. Příznivý účinek mají i na stav kloubů. „Ryby jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů A, D a B12. Do svého jídelníčku byste je proto měli zařadit alespoň 2x týdně,“ doporučuje Zuzana Syrůčková, nákupčí ryb společnosti Kaufland.

Tradice ryby na Vánoce

Ryba je tradičním křesťanským symbolem. Většina Kristových následovníků byla původem rybáři a Kristus je pak označoval za rybáře lidí. Tradice vánočního kapra v českých zemích je ale známa až od 19. století. Před tím na český štědrovečerní stůl patřil hlavně houbový kuba. Polévka také nebyla rybí, ale například hrachová nebo čočková. Luštěniny totiž měly zajistit zvelebení majetku v nadcházejícím roce.

Čím nahradit kapra?

Kapr obecný se na Štědrý večer podává obalený osmažený, s bramborovým salátem. Pokud vás už tato klasika nudí, připravte si oblíbeného lososa. Losos je mořská ryba, která lze konzumovat jak tepelně zpracovaná, tak syrová. Na rozdíl od kapra není tak cítit po rybině. „Chcete-li zůstat u sladkovodní ryby, zkuste třeba okouna nilského. Jeho maso je téměř bez kostí, což je velká výhoda oproti jiným rybám,“ radí Zuzana Syrůčková ze společnosti Kaufland. Pokud přeci jen preferujete mořské ryby, chybu neuděláte pražmou královskou. Její maso je jemné a obsahuje málo tuku i kostí. Příprava je velmi jednoduchá. Pražmu můžete smažit, péct nebo grilovat.

Grilovaná pražma s chilli a bylinkami

Potřebujete:

  • 4 vykuchané a šupin zbavené pražmy (velikost cca 600 g)
  • 150 g změklého másla
  • 2 citrony s chemicky neošetřenou kůrou
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
  • sůl, pepř

Citron umyjeme, ostrouháme kůru a nakrájíme na plátky. Chilli papričku zbavíme jádřince i semínek a nakrájíme na nudličky.

Změklé máslo utřeme s chilli, citronovou kůrou, prolisovaným česnekem a bylinkami. Dochutíme solí a pepřem.

Ryby očistíme, břišní dutinu potřeme máslem a vložíme plátky citronu. Na povrchu ryby uděláme nožem tenké zářezy a také potřeme ochuceným chilli máslem.

Každou rybu zabalíme do alobalu a pečeme na grilu asi 15 až 20 minut podle velikosti ryby.

Grilovaný losos s koprovými bramborami

Potřebujete:

  • 4 filety z lososa (s kůží, zbavené šupin a velkých kostí)
  • 750 g brambor (na salát, varný typ A)
  • 1 svazek kopru
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 šalotka
  • sůl, cukr, citronová šťáva, pepř

Brambory uvaříme v osolené vodě. Po uvaření je scedíme a nakrájíme na kostky.

Kopr očistíme, zbavíme tuhých stonků a nasekáme nadrobno. Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V míse promícháme brambory, kopr, šalotku, majonézu a zakysanou smetanu. Dochutíme solí, pepřem a trochou cukru a citronové šťávy. Brambory necháme chvíli odležet v lednici.

Filety lososa očistíme, osušíme a osolíme. Grilujeme nejprve na straně kůže dokřupava (asi 3 až 4 minuty), poté rybu otočíme a dáme do méně vyhřáté části grilu. Dopékáme asi 6 až 8 minut, dokud není filet propečený skrz.

Více receptů najdete na www.kaufland.cz.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.