Zkuste kachní prsa na fenyklu s červeným zelím z pořadu S kuchařem u plotny, který pro Stream.cz ve spolupráci s Kauflandem připravuje šéfkuchař Zdeněk Marcín. Další recepty najdete na www.kaufland.cz.
Ingredience (4 porce):
4 kusy | kachních prsou | |||
sůl | ||||
pepř | ||||
1 lžička | fenyklu | |||
50 g | másla | |||
100 ml | vývaru |
Na červené zelí:
400 g | červeného hlávkového zelí |
100 g | slaniny |
2 lžíce | cukru |
2 lžíce | brusinek |
2 lžíce | rozinek |
50 cl | portského vína |
plocholistá petržel | |
citron | |
sůl | |
pepř |
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kachní prsa necháme v pokojové teplotě odpočinout, pak prokrojíme kůži. Ale pozor, nesmíme zakrojit do masa. Na sporáku rozehřejeme pánev. Kachní prsa osolíme, opepříme a posypeme fenyklem. Dáme na rozpálenou pánev bez tuku, kůží na pánev a opečeme do zlatova. Přebytečné sádlo odlijeme a kachní prsa otočíme na druhou část, pečeme dozlatova. Opečená kachní prsa dopečeme v troubě zhruba 6 minut. Chceme, aby zůstala medium rare. Vyndáme z trouby a necháme odpočinout na teplém místě. Z pánve, kde jsme pekli kachnu, slijeme sádlo, zalijeme vývarem, odvaříme nápek na pánvi a přidáme ztuhlé máslo. Vypneme sporák a máslem zahustíme. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Červené zelí nakrájíme na nudličky, široké zhruba 0,5 cm. Slaninu nakrájíme na kostičky. Plocholistou petržel nakrájíme na slabé nudličky.
Do rozpáleného rendlíku přidáme nakrájené zelí, orestujeme ho a přidáme rozinky, přilijeme portské víno a přidáme brusinky, dochutíme solí, pepřem, citronem a přidáme plocholistou petržel.
Podáváme s bramborovým knedlíkem anebo bramborovými šiškami.
Foto: Kaufland