Je to tady! Po dlouhé zimě přichází sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín. Sluneční paprsky společně s přicházejícími teplými dny a dlouhými večery přímo lákají k vychutnání si moravských a českých růžových vín v dobré společnosti. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly.
Trefa do růžové
Naše země má výbornou geografickou polohu, což se odráží v povaze vín, která jsou vyráběna s láskou a péčí moravských a českých vinařů. Nechme se uchvátit příjemnou ovocnou a květinovou vůní našich růžových vín s širokou škálou tónů ve vůni i chuti. Chuť skvěle ladí s vůní a je doplněna buď o svěží kyselinku či příjemný zbytkový cukr.
Jak vzniká růžové?
Rosé se vyrábí z odrůd plodící modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. A tak můžeme s nadsázkou říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté jej dále žije jako víno bílé.
Sommeliér Marek Babisz doporučuje:
Růžová vína se podávají nachlazená (8–12 °C), zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v teplejších měsících. Z toho vychází i jejich párování s gastronomií, tedy s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům. Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu, pokud ji ale nemáte, postačí ta na bílé víno.
Tahák aneb která odrůda je která?
Růžová vína jsou typická celou škálou barevných odstínů – od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.
Svatovavřinecké – Sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.
Frankovka – Barva je nejčastěji světle růžová až meruňková. Vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí. Merlot – Víno je nejčastěji sytě růžové, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot a v dochuti jsou cítit obvykle tóny malin a červeného grepu. Cabernet Sauvignon – Víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo – ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu. Zweigeltrebe – Barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu. |
Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, vybrat si tak můžeme od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů a nejčastěji se dělí do třech hlavních skupin: Růžová rosé, Červená rosé, Oranžová rosé.
Tipy, kam za růžovými víny:
Svátek růžových vín (1.5.2018)
Svátek růžových vín v Praze proběhne tradičně 1. května. Jubilejní desátý ročník této úspěšné a stále oblíbenější degustace růžových vín v atraktivní lokalitě Villy Richter a na přilehlé Svatováclavské vinici na Pražském hradě pořádá Vinařský fond. K ochutnání zde bude na sto moravských a českých růžových vín a klaretů, a od přítomných vinařů mohou hosté také na místě zakoupit. V rámci vstupného obdrží návštěvník skleničku a katalog více než stovky rozlévaných vzorků. Více informací na www.wineofczechrepublic.cz
Moravská v růžovém (5. 5. 2018)
Ochutnávka vín pod názvem Moravská v Růžovém nabídne více než jen růžová vína. Tato akce otevřených sklepů proběhne v sobotu 5. května od 11 do 19 hodin ve sklepní uličce Výmol a Zátiší v Moravské Nové Vsi. Otevřeno bude 6 vinných sklípků a o zábavu se postará cimbálová muzika. Kdo přijde nejlépe růžově vyladěn získá dárek. Více informací naleznete na www.vinaricek.cz
Jarovín rosé Znojmo (7. 5. 2018)
Jarovín rosé, ochutnávka vín zúčastněných ve stejnojmenné soutěži růžových vín a klaretů, proběhne v pondělí 7. května od 14 do 21 hodin ve Znojmě. Nejrůžovější den nabídne unikátní pultovou degustaci věnovanou výhradně růžovým vínům a klaretům a poskytne přehled o rosé vínech vůbec. Stejně jako v loňském roce budou na zvláštním pultu prezentována perlivá a šumivá vína ze soutěže Král vín České republiky. Akce se koná v rámci Májových dnů města Znojma a na nedalekém náměstí bude paralelně probíhat Majáles. Více informací najdete na www.facebook.com/JarovinRose