Podzim sebou nese kromě krásně zbarvené přírody i nástup virových onemocnění. Teploty venku kolísají a viry útočí na plné obrátky. Výsledkem je ucpaný nos, bolest v krku, kašel, bolest hlavy a teplota.
Nachlazení je infekční onemocnění, které se snadno šíří a postihuje horní cesty dýchací. Vědci uvádějí až 200 různých druhů virů způsobujících toto onemocnění, z nichž nejběžnějším zdrojem nákazy jsou rhinoviry. Řadí se do rodu enterovirů a na vzniku nemoci se podílejí z 30 až 50 procent. I přes malou velikost – měří okolo 30 nanometrů (pro porovnání: lidský vlas měří 100 000 nm), dokáží lidský organismus pořádně potrápit.
Kdo kýchá nebo smrká, katapultuje do svého okolí velké množství kapének obsahujících viry. Miniaturní kapičky se promíchají se vzduchem a vzniká aerosol, který poletuje vzduchem či klesá dolů a ulpívá na předmětech – například na madlech v dopravních prostředcích, klikách dveří, klávesnicích u počítače, mobilech… Nakazit se tedy lze nejen vdechnutím infikované směsi, ale též kontaktem s předměty, které pokryla. Pak si jen stačí sáhnout na nos či ústa a nákaza je na světě.
Jak se bránit?
Kromě známých doporučení v podobě dodržování hygieny, častého větrání a otužování, je třeba posilovat organismus zevnitř. Jak? Dostatečný přísun vitamínů je samozřejmostí, ale co navíc? Podle tradiční čínské medicíny je třeba zaměřit se na podzim na zažívací orgány, zejména tenké střevo.
Obecně se v chladnějším počasí doporučuje volit jídla výživnější, ze kterých tělo načerpá sílu pro boj s chladem, únavou a nemocemi, a také jídla pikantní a ostrá. Ta organismus přirozeně zahřívají, „protáhnou“ nos a pomáhají ničit bakterie. Tradičním hubitelem virů je u nás česnek, zejména jeho pojídání v syrovém stavu; oblíbený je ale též zázvor – v podobě čaje s citronem a medem, či jako přísada do polévek a hlavních pokrmů.
U nás méně rozšířené, ale velmi účinné, je využití koření kurkuma. To je známé jako „indický šafrán“ a oblibu si získalo pro své protizánětlivé účinky. Přisypat ho lze třeba do dýňové polévky, která je ideálním pokrmem k večeři, nebo si z něj uvařit tzv. zlaté mléko, jež je zabijákem virů. Připravuje se kombinací kurkumy, kardamomu, chilli, zázvoru a teplého rostlinného mléka.
Babské rady
Na bolest v krku:
- Kloktání slané vody či Vincentky
- Priessnitzův obklad – mokrý šátek či plena jako zábal na krk
Na kašel:
- Čaj z podbělu – lze ochutit medem či citronem
- Cibulový sirup: pokrájená cibule se zasype cukrem či potře medem a užívá se 3x denně lžička vzniklé šťávy
- Masáže hrudníku – pomáhají uvolnění hlenů a jejich následnému vykašlání
Na rýmu:
- Výplachy nosu konvičkou: fungují i jako skvělá prevence
- Sprej Vincentka
- Teplá solná lázeň nohou a předloktí pro uvolnění rýmy
- Inhalace – např. heřmánkového čaje či Vincentky
Konvička na výplach nosu, Rhinohorn, 190 Kč
Foto: Depositphotos