Každý rok je to stejné. S blížící se zimou přicházejí první vlny chřipkových epidemií, a přestože se snažíme držet stranou davů, nepodceňovat příjem vitamínů, zásady hygieny ani teplé oblékání, končíme nakonec v posteli s horečkou, zimnicí a bolestí svalů a kloubů. Přitom často zapomínáme, že to, co náš imunitní systém řídí, jsou vnitřní orgány, a proto je potřeba jim naslouchat.
Vysoce účinný krevní filtr, podpůrce krvetvorby, ale především také důležitý článek pro vnitřní imunitu. To vše je pro lidské tělo slezina – orgán veliký jako pěst umístěný pod levými žebry. Při správném fungování pomáhá z krve odstraňovat nejen odumřelé či poškozené červené krvinky a krevní destičky, ale také bakterie, které do krevního oběhu proniknou. Tím nám pomáhá vypořádat se s infekcí i usnadňovat léčení. Lidé se špatně fungující nebo dokonce odstraněnou slezinou jsou náchylnější k onemocněním, která také častěji musejí řešit pomocí antibiotik.
Prvními známkami potíží se slezinou může být píchání pod žebry, ovšem i únava, studené ruce a nedostatek energie. Správnému chodu sleziny proto můžeme kromě zdravé životosprávy pomoci zařazením obilovin, jako jsou jáhly nebo pohanka. Důležité je též soustředit se na jídlo, nejíst ve stresu a nepřejídat se. Pro správný chod sleziny jsou nápomocny také bylinky.
„Při podpoře činnosti sleziny se je potřeba zaměřit jak na podporu imunity, tak i přímo na regeneraci sleziny. K bylinkám podporujícím imunitu můžeme zařadit eleuterokok, maralí kořen či gemmoterapeutikum z černého rybízu, lesního bezu hroznatého a ořešáku královského. Na regeneraci sleziny se dá použít divizna, kozinec, bříza a řepík,“ říká nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.
Čaj a dostatek spánku
Často opomíjeným orgánem je také slinivka břišní. Právě slinivka má vliv na sliznice a slizniční imunitní systém. Při problémech s nosohltanem, dutinami, dýchacími i močovými cestami tak může být na vině právě ona.
V péči o ni je důležitá prevence – té pomáhá vyřazení nebo alespoň radikální omezení tučných jídel a tvrdého alkoholu. K onemocnění slinivky jsou náchylnější obézní lidé, proto je doporučována vyvážená strava a dostatek pohybu. I ten by ovšem měl být v určitých mezích. Přílišné fyzické vyčerpání, pokud je navíc doprovázeno nedostatkem spánku, může problémy se slinivkou naopak vyvolat.
Doporučené jsou pro funkci slinivky lehčí a protahovací cviky, jako je jóga. Zlepšit průtok krve do slinivky pomáhá také střídání teplé a studené sprchy. Významně působí i pití čajů a užívání bylin.
„Orgán slinivky je citlivý nejen na druh a kvalitu stravy, ale také na psychické a nervové zátěže. K bylinám, které mohou přispět k její regeneraci a správné činnosti, patří vlaštovičník, třezalka, česnek, houbička penízovka, kopřiva či gemmoterapeutikum z borůvky. Vzhledem k tomu, že přispívá ke správné činnosti sliznic, je třeba všemi možnými a dostupnými prostředky ji podpořit a regenerovat,“ doporučuje bylinkářka.
Při jídle nepijte. Střeva vám poděkují
Vůbec nejdůležitějším orgánem pro naši imunitu jsou střeva. Naštěstí nebývají tak často opomíjena jako slezina a slinivka – už jen proto, že jejich disfunkce zasahuje do každodenního života natolik, že tento problém nelze ignorovat. Kromě průjmu nebo zácpy však může narušení funkce střev způsobit výrazné snížení imunity. Většina imunitního systému se totiž nachází právě v tomto orgánu a jeho sliznice je tak důležitým obranným systémem pro celé tělo.
Pro střeva je podstatné udržení správné hladiny bakterií, na tu bychom si měli dát pozor obzvláště při užívání antibiotik, která hladinu mikroflóry narušují. „Každý úsek tlustého střeva je spojen s činností dalšího orgánu. Při dobré funkci střev dochází k jejich oteplení, což činnost těchto orgánů zlepšuje. Při špatné činnosti střev okolní orgány naopak chladnou,“ upozorňuje Podhorná.
K udržení správných bakterií a odstranění těch špatných, stejně jako plísní, pomáhají byliny jako řimbaba, česnek, pelyněk či tužebník. Proti plísním je účinná houbička penízovka. Kromě vyvážené stravy s dostatkem vlákniny prospějí střevům i další návyky, jako je pomalé jezení a důkladné žvýkání, které napomůže potravu dobře strávit. Kvůli tomu není vhodné během jídla pít. Tekutiny totiž trávicí enzymy zbytečně naředí.
foto: shutterstock