Honí vás mlsná? Tak zkuste sáhnout po sladkém receptu připraveným z ovoce. My jsme sáhly po letní dobrotě – jahodách. Sice je ještě jaro, ale proč si tuto dobrotu odpírat a neužít už teď.
Jahodová bezlepková bábovka
Na těsto:
- 150 g Rýžové mouky Labeta
- 50 g Kokosové mouky
- 100 g Kukuřičné mouky Labeta
- 1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta
- 2 vejce
- 2 hrnky vody
- 6 lžic mletého xylitolu (sladidlo)
- 1 ½ středně velkého jablka bez slupky
- 2 jahody střední velikosti
Na polevu:
- 10 lžic citronové šťávy
- 5 g mletého erythritolu (sladidlo)
- 5 g mletého xylitolu (sladidlo)
- citronová kůra z 1 citronu
Postup:
Suroviny pro přípravu těsta umixujeme, vlijeme do vymazané a bezlepkovou moukou vysypané formy na bábovku. Necháme péct na 160 °C dozlatova cca 45 minut. Citronovou šťávu a sladidlo dáme do misky a šleháme do té doby, než získáme tuhou hmotu. Poté do ní vmícháme citronovou kůru. Bábovku vyndáme z trouby a po vychladnutí jí potřeme polevou a zdobíme jí jahodami. Dáme vychladit do lednice.
Šlehačkový dort s jahodami
Na těsto:
- Směs na bábovku bez lepku LABETA (dříve pod označením DIA)
- 3 vejce
- 175 ml vody nebo mléka
- 150 ml oleje
Na krém:
- 2 smetany ke šlehání
- 1 zakysaná smetana
- 1 tvaroh
- 100 g cukru
- 2 ztužovače šlehačky LABETA
- ovoce
Postup:
Korpus
Směs na bábovku smícháme s vejci, olejem a vodou (či mlékem) a šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160 °C asi 40 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Propečení odzkoušíme párátkem.
Krém
Do téměř vyšlehaných šlehaček s cukrem přidáme 2 ztužovače a vyšleháme dotuha. Přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a došleháme.
Dokončení dortu
Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části, prostředek namažeme domácím jahodovým džemem a částí krému. Zbytkem krému ozdobíme celý korpus. Dort necháme v lednici vychladit. Před podáváním zasypeme horní část dortu plátky čerstvých jahod.
Jahodové knedlíky
Potřebujete:
- Směs na halušky LABETA
- 350 ml vody
- jahody
Postup:
Směs na halušky smícháme s vodou, necháme odpočinout. Pracovní plochu posypeme polohrubou moukou, aby se těsto nelepila a lžící vykrajujeme bochánky těsta, které plníme jahodami. Knedlíky vkládáme do vroucí vody na cca asi 15 min. Polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem, skořicových cukrem, kakaem nebo osmaženou strouhankou.
Foto: pixabay.com/pasja1000, archiv