Všimla jsem si, že koncem léta trpí hodně žen na drobné, ale velmi nepříjemné, gynekologické problémy. Poradíme, jak jim nejlépe předejít?
Léto je doba, kdy si tak nějak více užíváme života ať už na poli relaxace – koupání v bazénu, moři nebo nepříliš čistých rybnících – a některé nezadané dámy i letních radovánek se zajímavými muži. Proč ne… Jen bohužel výsledek může být nejen příjemný. S koncem léta se čekárny gynekologů ještě více plní a ženy si stěžují na nejrůznější infekce a výtoky. Oslovila jsem gynekoložku MUDr. Kláru Braunovou a zeptala se, jak takové infekce vůbec vznikají a jak jim případně předejít.
Gynekoložka radí
„Vaginální infekce u žen vznikají nejčastěji přenosem při pohlavním styku, zatékáním infikované moči nebo nesprávnou hygienou po použití toalety. Také se mohou častěji vyskytovat u pacientek s neléčeným diabetem, při častém užívání antibiotik nebo kortikosteroidů. Nejčastějšími projevy vaginální infekce je výtok, pálení, svědění, bolesti v podbřišku, potíže při močení či bolestivý pohlavní styk. Abychom eliminovali riziko vaginálních infekcí, je nutné dbát na hygienu a používat speciální hypoalergenní přípravky s optimálním pH pro intimní hygienu. Vyzkoušet můžete například intimní mycí gel Gynella Intimate Wash. Jeho mycí složka je tvořena velmi jemně působící kombinací nejkvalitnějších moderních komponentů. Problémům se dá předejít i užíváním probiotik. Vyvarujte se také nošení neprodyšného spodního prádla, používání běžných sprchových gelů a mýdel a nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách. A v domácí lékárničce mějte po ruce Gynella Silver Gel na podporu léčby vaginálních infekcí,“ říká MUDr. Klára Braunová.
Přírodní cesta
Přírodní medicína u vaginálních infekcí a výtoků především řeší stravování. Měl by se omezit alkohol a kofein, protože pomáhají k přemnožení kvasinek. Je dobré jíst především zásadité potraviny, protože co je kyselé, ke kyselosti jen přispívá. Tedy veškeré nakládané věci, plesnivé sýry, kynuté pečivo… Základem stravy by měla být zelenina, obiloviny – jako je neloupaná rýže, jáhly, pohanka – možná je kukuřičná mouka, vhodné jsou také luštěniny a bílé maso. Z bylinek, které léčí podobné obtíže je určitě králem kontryhel. Není ale od věci ho smíchat ještě s jinými bylinkami, například s řebříčkem, s tím už vám ale poradí každý trochu zkušený bylinkář.
Foto: Profimedia