Také vás nebaví trávit každý večer u plotny? Rychlou večeři zvládnete připravit, i když vaření nechcete obětovat moře času. V kuchyni můžete vytvořit chutná a výživná jídla, jen je potřeba mít dobře zásobenou spíž či ledničku. Vždy se hodí brambory, sterilovaná či mražená zelenina, ryba a také kvalitní chléb najde na vašem stole své místo, chuť dodají bylinky a koření. Zkuste naše rychlé a jednoduché recepty na teplé i studené večeře, a zaručeně budete slavit úspěch.
Pikantní guacamole
Potřebujeme:
- 2 krajíce Proteinového chleba Penam
- půlku zralého avokáda
- 100 g smetanového termizovaného sýru
- šťáva z celé limetky
- hrst cherry rajčátek
- hrst čerstvého koriandru
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- sůl a pepř podle chuti
- čtvrtka lžičky sušeného chilli
- půlka čerstvé chilli papričky
Postup:
Avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme limetkovou šťávu, polovinu koriandru, sušené chilli, sůl a pepř podle chuti a česnek, a rozmixujeme dohladka. Do vzniklé hmoty přimícháme na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka a pomazánkou potřeme oba krajíce chleba. Ozdobíme zbylým koriandrem a nakrájenou chilli papričkou, a podáváme.
Zelné placky
Potřebujeme:
- 300 g kysané zelí Znojmia
- 350 g hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- 100 g škvarků
- 1 vejce
- 1 lžička soli
Postup:
Zelí vyklopíme do cedníku a necháme okapat, a následně pokrájíme na menší kusy. Škvarky nasekáme nožem nadrobno nebo pomeleme strojkem na maso. Nakrájené zelí i škvarky přendáme do mísy, osolíme, propracujeme s moukou a vajíčkem na mírně lepivé těsto. Z těsta oddělujeme menší kousky velikosti pingpongového míčku. Rukou nebo válečkem je zploštíme na tloušťku zhruba půl centimetru. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové placky se dají jíst rovnou teplé, skvěle chutnají i studené.
Chléb s uzeným lososem
Potřebujeme:
- 2 krajíce Proteinového chleba Penam
- 100 g ricotty
- 100 g uzeného lososa.
- půlku citronu
- hrst čerstvého kopru
Postup:
Ricottou potřeme oba krajíce. Na každý vyskládáme poloviční množství uzeného lososa. Z poloviny citronu odkrojíme plátek a nakrájíme jej na kousky, kterými ozdobíme chléb. Šťávou ze zbylého citronu pokapeme lososa, posypeme koprem a podáváme.
Teplý kukuřičný salát se slaninou
Potřebujeme:
- 100 g prorostlé slaniny, nakrájené na plátky
- 250 g brambor
- 1 červená paprika
- 1 Znojmia lahůdková kukuřice
- 1 malá červená cibule
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Slaninu nakrájíme na kratší proužky a nasucho opečeme na pánvi. Opečené je ideálně necháme odpočinout na vrstvě kuchyňských papírových utěrek, aby se zbavily přebytečného tuku. Tuk na pánvi ponecháme pro opékání brambor a ostatní zeleniny. Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostky. Povaříme 5 minut v osolené vodě a ihned slijeme.
Na pánvi orestujeme nakrájenou cibuli a červenou papriku. Po zhruba 5 minutách přidáme brambory. Promícháme a opékáme dalších 5-10 minut. Nakonec přidáme kukuřici. Teplou zeleninu přendáme do salátové mísy. Dochutíme octem, solí, pepřem a promícháme. Nakonec ozdobíme opečenou slaninou a teplé podáváme.