Také vás nebaví trávit každý večer u plotny? Rychlou večeři zvládnete připravit, i když vaření nechcete obětovat moře času. V kuchyni můžete vytvořit chutná a výživná jídla, jen je potřeba mít dobře zásobenou spíž či ledničku. Vždy se hodí brambory, sterilovaná či mražená zelenina, ryba a také kvalitní chléb najde na vašem stole své místo, chuť dodají bylinky a koření. Zkuste naše rychlé a jednoduché recepty na teplé i studené večeře, a zaručeně budete slavit úspěch.

Pikantní guacamole

Potřebujeme:

  • 2 krajíce Proteinového chleba Penam
  • půlku zralého avokáda
  • 100 g smetanového termizovaného sýru
  • šťáva z celé limetky
  • hrst cherry rajčátek
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • čtvrtka lžičky sušeného chilli
  • půlka čerstvé chilli papričky

Postup:

Avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme limetkovou šťávu, polovinu koriandru, sušené chilli, sůl a pepř podle chuti a česnek, a rozmixujeme dohladka. Do vzniklé hmoty přimícháme na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka a pomazánkou potřeme oba krajíce chleba. Ozdobíme zbylým koriandrem a nakrájenou chilli papričkou, a podáváme.

Zelné placky

Potřebujeme:

  • 300 g kysané zelí Znojmia
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 100 g škvarků
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Postup:

Zelí vyklopíme do cedníku a necháme okapat, a následně pokrájíme na menší kusy. Škvarky nasekáme nožem nadrobno nebo pomeleme strojkem na maso. Nakrájené zelí i škvarky přendáme do mísy, osolíme, propracujeme s moukou a vajíčkem na mírně lepivé těsto. Z těsta oddělujeme menší kousky velikosti pingpongového míčku. Rukou nebo válečkem je zploštíme na tloušťku zhruba půl centimetru. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové placky se dají jíst rovnou teplé, skvěle chutnají i studené.

Chléb s uzeným lososem

Potřebujeme:

  • 2 krajíce Proteinového chleba Penam
  • 100 g ricotty
  • 100 g uzeného lososa.
  • půlku citronu
  • hrst čerstvého kopru

Postup:

Ricottou potřeme oba krajíce. Na každý vyskládáme poloviční množství uzeného lososa. Z poloviny citronu odkrojíme plátek a nakrájíme jej na kousky, kterými ozdobíme chléb. Šťávou ze zbylého citronu pokapeme lososa, posypeme koprem a podáváme.

Teplý kukuřičný salát se slaninou

Potřebujeme:

  • 100 g prorostlé slaniny, nakrájené na plátky
  • 250 g brambor
  • 1 červená paprika
  • 1 Znojmia lahůdková kukuřice
  • 1 malá červená cibule
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Slaninu nakrájíme na kratší proužky a nasucho opečeme na pánvi. Opečené je ideálně necháme odpočinout na vrstvě kuchyňských papírových utěrek, aby se zbavily přebytečného tuku. Tuk na pánvi ponecháme pro opékání brambor a ostatní zeleniny. Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostky. Povaříme 5 minut v osolené vodě a ihned slijeme.

Na pánvi orestujeme nakrájenou cibuli a červenou papriku. Po zhruba 5 minutách přidáme brambory. Promícháme a opékáme dalších 5-10 minut. Nakonec přidáme kukuřici. Teplou zeleninu přendáme do salátové mísy. Dochutíme octem, solí, pepřem a promícháme. Nakonec ozdobíme opečenou slaninou a teplé podáváme.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.