Ve skladbě našeho jídelníčku si avokádo již našlo své místo a rozhodně právem. Toto zelené ovoce totiž má co nabídnout a upravit se dá mnoha způsoby. Oproti nám běžně známému ovoci neobsahuje tak velké množství sacharidů, zato velký podíl bílkovin. Skvěle seproto hodí jako součást stravy při dietách. Avokádo je díky značnému obsahu vitamínů a minerálů prospěšné nervovému systému a i mladistvému vzhledu.
Klasické hranolky jsou u vás evergreen a chce to změnu? Zkuste je připravit z avokáda! Budou krásně křupavé a díky obsaženým zdravým tukům, vitamínům a minerálům nebudete tolik hřešit. Hotové jsou za chviličku a posloužit mohou jako snack nebo příloha.
Avokádové hranolky
Ingredience (pro cca. 20 hranolek):
- 2 pevnější avokáda
- Šťávu z 1 citronu
- 2 vejce
- 100 g strouhanky (lze použít i kukuřičnou)
- 30 g nastrouhaného parmezánu
- 2 – 3 lžíce mouky (pšeničnou lze nahradit za rýžovou)
- 5 lžič oleje
- Sůl a pepř
Postup:
Avokáda oloupejte, vyndejte pecku a rozčtvrťte. Jednotlivé části dále nakrájejte na půlcentimetrové klínky. Ty zakapejte citronovou šťávou. Zabráníte tak nechtěnému zhnědnutí.
Připravte si dva hluboké talíře. Do jednoho vyklepněte vejce a rozšlehejte je metličkou. Dochuťte solí a pepřem.
Ve druhém talíři smíchejte strouhanku s parmezánem.
Hranolky nejprve obalte v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhankové směsi. Na pánev nalijte olej, nechte zahřát a hranolky opékejte dozlatova. V průběhu smažení je několikrát otočte.
Když jsou hotové, položte je na chvíli na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk.
Avokádové hranolky chutnají skvěle samotné nebo například s dipem z kysané smetany, česneku, soli a pepře. Použít se dají i jako netradiční příloha k masu.
Foto: Depositphotos.com