Na podzim a v zimě je vhodné zahřívat organismus zevnitř, proto jsou nyní na jídelníčku velmi populární zejména polévky. Kromě přípravy v hrnci na plotně lze polévky také péct. Vyzkoušejte tradiční českou klasiku trochu jinak.

Příprava pečené polévky sice zabere více času než vaření pokrmu na plotně, ocení ji ale zejména ti, kdo mají u stolu hodně strávníků. Pečení pravda trvá dvě hodiny, během této doby však není nutné pokrm nijak hlídat. Do vhodného hrnce či pekáčku stačí naházet ingredience a o zbytek se postará trouba.

Pečená gulášová polévka

Budete potřebovat:

1 kg vepřového masa na guláš

3 cibule

1 plechovku žampionů (celé hlavičky)

1 menší sklenici pečených červených paprik

1 menší plechovku kukuřice

chili omáčku

kečup

600 – 800 ml vývaru

1 lžičku kari koření

1 lžičku sladké papriky

1 lžičku pálivé papriky

1 – 2 vrchovaté lžíce hladké mouky

špetku kajenského pepře

sádlo nebo přepuštěné máslo (příp. slunečnicový olej)

pepř

sůl

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů horní a spodní ohřev.

2. Maso očistíme, nakrájíme ho na menší kousky a obalíme v mouce. Cibuli sekáme najemno.

3. V hrnci rozehřejeme tuk a nejprve cibulku a poté maso na něm zprudka opečeme. Tento krok lze vynechat a maso s cibulkou použít bez předchozího osmažení. Masu však dodá předchozí tepelná úprava výraznější chuť.

4. Do hrnce nasypeme zbytek ingrediencí (konzervované potraviny bez nálevu), směs dobře osolíme, opepříme, přidáme koření, kečup i chili omáčku, vše zamícháme a zalijeme vývarem. Hrnec nepřikrýváme poklicí a polévku pečeme přibližně dvě hodiny.

5. Hotový pokrm podáváme s chlebem.

 

Foto: Depositphotos

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno