Celá naše země nabízí mnoho příležitostí protáhnout si tělo a podívat se na zajímavá místa. Hrady, zámky a přírodní krásy zkombinujte s ochutnávkou něčeho dobrého, ideálně jedinečného pro daný region. Výrobky oceněné Regionální potravinou můžete ochutnat a také zakoupit jako originální suvenýr. Máme pro vás tři tipy na chutné výlety.
Do západních Čech na pravou mysliveckou slaninu
V chráněné krajinné oblasti Slavkovský les najdete ráj pro turisty. Naučné stezky křižují mokřadní louky a v dáli ční vrcholy Jeseníků. Blízko se nachází proslulá lázeňská města. Na samé hranici CHKO najdete zříceninu hradu Andělská Hora a kousek od ní se rozkládá rodinná firma Josefa Pelanta. Právě tam vyrábějí nebesky dobrou mysliveckou slaninu, která byla oceněna Regionální potravinou v roce 2015. Slanina se nechá naložená ve slaném láku a poté ji provoní směs koření a dým z udírny. Pravý kulinářský zážitek!
Cestou do Brna ochutnejte lahodného pstruha
Macocha a Punkevní jeskyně právem patří k nejvýznamnějším turistickým cílům v zemi. Propastí protéká ponorná říčka Punkva a nedaleko místa, kde se prodere na denní světlo, se nachází Rybářství Skalní mlýn. Zde chovají pstruha duhového. Jeho maso je velmi jemné, a to díky chovu ve studené vodě, která celoročně nepřekročí 13 °C. Právě tento fakt ocenila v roce 2015 hodnotitelská komise, která pstruhovi duhovému udělila značku kvality Regionální potravina.
Fanoušky piva vezměte do Frýdlantu
Češi se rádi chlubí nejlepším pivem. Samotné město Plzeň dalo jméno celému odvětví piva, které se vyrábí spodním kvašením. Ale pivní skvosty můžete ochutnat i mimo západní Čechy. Zkuste navštívit město Frýdlant, kde se pivovarnictví věnují od roku 1381. V 16. století zde byl postaven vrchnostenský pivovar a pivovar zde najdete i dnes. Můžete v něm ochutnat například klasický tmavý ležák Albrecht 12 Kateřina, tmavé až černé barvy, který byl oceněn značkou Regionální potravina v roce 2017. Po ochutnávce se určitě zajděte podívat na zdejší zámek s hradem či se vypravte na výlet do Jizerských hor.
Regionální potravina je ocenění, které již devátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství ČR jen těm opravdu nejlepším potravinám od malých a středních regionálních výrobců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou charakteristické rysy výrobků značky Regionální potravina.
Na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz najdete seznam všech držitelů, produktů či regionálních receptů. V interaktivním kalendáři jsou zaznamenány akce a veletrhy pro spotřebitele i výrobce. |
Foto: PR/Regionální potravina