Návštěvu obchodů s potravinami v době karantény, mohou mnozí vnímat jako plnění bobříka odvahy. A protože pečivo dlouho nevydrží a v domácnostech bývá často nedostatkové, přinášíme vám dva recepty na báječné houstičky a chutný olivový chléb.
Pečení domácího chleba, housek nebo rohlíků, se možná zdá být složité, ale opak je pravdou. Těsto je připravené za chviličku, kynutí si obstará samo a na nás zbývá už jen jeho tvarování a pečení. Že neoplýváte zručností? Nevadí! Při dokynutí a pečení, se leckterá estetická chybička schová a odměnou je báječné, voňavé a čerstvé pečivo.
Houstičky trochu jinak
Velmi chutné pečivo, po kterém se na vašem stole jen zapráší. Výborné jsou i samotné, nebo potřené máslem.
Ingredience:
- 1 balení sušeného droždí nebo 20g čerstvého
- 500 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 1 lžička soli
- 100 ml majonézy
- vejce na pomazání
- kmín na posypání
Postup:
Smíchejte mouku, sůl a droždí. Přilijte mléko, majonézu a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout asi 1,5 hodiny.
Vykynuté těsto rozdělte na několik stejných dílů (vyjde asi na 10 – 12). Z těsta jdou upéct i bochánky, ale pokud se rozhodnete pro houstičky, je třeba každý díl rozdělit na další tři. Z nich vyválet co nejvíce stejnoměrné „hady“, asi o délce 10 cm. Válečky přiložte k sobě, nahoře je spojte a copánky zaplétejte. Pravý klaďte přes prostřední, ten pak překryjte levým válečkem, který bude nově uprostřed a postup opakujte. Na konci opět spojte všechny tři copánky dohromady.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Houstičky nechte po dobu jejího rozehřívání dodatečně kynout na plechu, vyloženým pečícím papírem. Pozor! Pečivo by mělo mít mezi sebou dostatečné rozestupy, protože pečením nabyde na objemu.
Houstičky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte kmínem. Pečte přibližně 20 minut, dokud nezezlátnou. Dobu pečení je třeba upravit dle jejich velikosti.
Olivový chléb
Recept na tento chléb je velmi snadný a v naší rodině si získal velkou oblibu. Podáváme ho jen tak s máslem, nebo s česnekovo-sýrovou pomazánkou. Recept naleznete níže.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 ks čerstvého droždí nebo 1 balení sušeného
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
- 1 dcl olivového oleje
- 2 dcl vlažné vody
- 1 balení oliv bez pecky
- 1 lžička soli
- čerstvý mletý pepř
- lžička sušeného oregána a bazalky
Postup:
Do mísy rozdrobíme kvasnice, zasypeme je cukrem a lžící třeme tak dlouho, dokud se nevytvoří tekutá pasta. Tu zalijeme vodou, olejem, přisypeme mouku, koření a sůl. Přísady mísíme a hněteme. Po chvíli přidáme scezené olivy a ve hnětení pokračujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří jednolité těsto. To zakryjeme čistou utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z těsta vypracujeme bochník a pečeme přibližně 45 – 55 minut.
Tip:
Česnekovo – sýrová pomazánka
Na pomazánku potřebujete: 1 balení mazacího sýra (lepší jsou ty s tužší konzistencí, například Primátor, ale použít se dají i ty mazlavější). Balení žervé nebo lučiny, 100 ml majonézy, přibližně 50 g nastrouhaného tvrdého sýra, 6 stroužků česneku (upravte dle chuti).
Česnek očistíme a prolisujeme do misky. Do ní nastrouháme na hrubším struhadle mazací sýr. Pokud to nejde, rozmačkáme ho vidličkou. Přidáme majonézu, žervé a na jemném struhadle nastrouhaný tvrdý sýr. Vše dobře promícháme a mažeme na chléb.
Foto: Pixabay.com_StockAgencies is not permitted