Tykev obecná, běžně známá jako cuketa, se u nás pěstuje oproti jiné zelenině poměrně krátkou dobu, ovšem její popularita stále stoupá. Není divu! Cukety totiž mají širokou škálu uplatnění v kuchyni a navíc jsou zeleninou s velmi příznivým účinkem na naše zdraví.
Cuketa se stává stále více oblíbenou zeleninou v našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením (20 kcal na 100 gramů) je to ideální potravina na hubnutí. Recepty z cukety využijete nejen při redukční dietě, je vhodná také k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto by recepty z cukety měli využívat především lidé nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou a lidé trpící obezitou a bolestmi kloubů. Cuketa má lehce projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou. Tato zelenina se dá připravit téměř na všechny způsoby. Můžeme ji smažit v těstíčku, zapékat s masem, zeleninou nebo těstovinami, grilovat, dusit, péct, plnit nádivkou… Z cukety se dají také připravovat různé pomazánky, polévky nebo omáčky, lze je nakládat jako okurky nebo zavařit s houbami.
Před přípravou cuketu zakápněte trochou olivového oleje, aby se z ní uvolnilo více vitaminu A, který je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách.
Cuketové zelí
Ingredience: 1 kg cukety, 1 cibule, 1 lžíce mouky, 8 dkg tuku, kmín, ocet, cukr, sůl
Cuketu oloupeme (mladou nemusíme loupat), zbavíme jadérek a nahrubo nastrouháme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme cuketu a podusíme. Přisypeme kmín, sůl a cukr, přidáme ocet. Zaprášíme moukou a zalijeme do poloviny vodou. Dusíme ještě asi 2 minuty.
Plněná cuketa
Ingredience: 1 cuketa, 250 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 3 stroužky utřeného česneku, menší cibule, koření čubrica – 1 lžička
Mleté maso rozmícháme se všemi ingrediencemi. Cuketu podélně v jedné třetině nakrojíme a vydlabeme vnitřek. Cuketu naplníme masovou směsí, dáme na pekáč, pokapeme olivovým olejem, a trochu podlijeme vodou. V troubě zapékáme 30 – 45 minut
Cuketa s bramborami
Ingredience: 1 cuketa, brambory, šlehačka, grilovací koření, sýr Eidam, sůl
Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do zapékací misky, přidáme na kostky nakrájené brambory, posypeme kořením, zalijeme šlehačkou a vrch posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 45 minut.
Grilovaná cuketa s Nivou
Ingredience: 1 cuketa, sýr Niva (nebo jiný sýr výraznější chuti), sůl, olej, bylinky, česnek
Cuketu omyjeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky nebo kolečka, potřeme olejem a česnekem, podle chuti okořeníme. Plátky nejprve grilujeme asi 5 minut z jedné strany, otočíme, posypeme strouhaným sýrem a grilujeme necelých 5 min. Vhodná příloha ke grilovaným masům, rybám, nebo jiné zelenině.
Text: Darina Zumrová
Foto:profimedia