Kvalitní čokoláda má na organismus pozitivní účinky. Pomoci může od splínu, protože podporuje tvorbu serotoninu – hormonu štěstí, v těle. Nestresujte se proto situací, ve které se právě naše země nachází a upečte si doma báječnou buchtu. Uvidíte, že se vaše nálada o dost vylepší.
Ingredience:
- 250 g třtinového cukru
- 1 máslo
- 3 vejce
- 300g hladké mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 lžíce kakaa
- 4 zralé banány
- 40g kvalitní hořké čokolády
Na polevu:
- 100g kvalitní čokolády
- lžičku oleje nebo oříšek másla
Postup:
Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme.
Do mísy dáme vejce, cukr, změklé máslo a vyšleháme ručním mixérem nebo metličkou do pěny. Přidáme rozmačkané banány a vše mixujeme dokud nevznikne hladká hmota.
Dále přidáme čokoládu nalámanou na kostičky a sypké přísady – mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodou. Vše pečlivě promícháme a vypracujeme těsto.
Formu srnčí hřbet vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto do ní nalijeme. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme přibližně 70 minut. Délka pečení se může lišit dle druhu trouby. (Zda je buchta upečená zjistíme tak, že do ní píchnete špejlí a nezůstane na ní žádné těsto.)
Chlebíček necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne).
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni spolu s oříškem másla nebo lžičkou oleje. Vzniklou polevou chlebíček pomažeme a ozdobíme ho plátky banánu.
Foto: Depositphotos.com