Luštěniny jsou nedílnou součástí jídelníčku už od pravěku a své nezastupitelné místo mají i v novodobé kuchyni. Čočka patří k nejoblíbenějším druhům luštěnin a díky vysokému obsahu vlákniny, železa a kyseliny listové je opravdovým power boosterem.
Křupavý čočkový salát s olivami a fetou je plnohodnotným hlavním chodem. Dodá tělu energii, dá se bez problémů sbalit na cesty a hotový je za chviličku.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 200 g čočky
- 250 g sýru feta
- 200 g černých oliv (bez pecek, lze použít i olivy naložené v oleji a koření)
- 1 rajče
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 1/2 citronu v biokvalitě
- 75 ml olivového oleje
- 4-5 polévkových lžic bílého balsamikového octa
- 1 čajová lžička sladké hořčice
- 1 čajová lžička medu
- 3 snítky tymiánu (lze nahradit sušeným)
- sůl a pepř
Postup:
Čočku na chvilku namočte ve studené vodě, bude se rychleji a lépe vařit. Poté ji uvařte doměkka, trvá to přibližně 15 – 30 minut dle vybraného druhu. Sceďte ji přes sítko, prolijte studenou vodou a nechte vychladnout.
Citron omyjte horkou vodou, rozpulte a z poloviny vymačkejte šťávu. Ze snítek tymiánu otrhejte lístky, jarní cibulku omyjte a nakrájejte na jemná kolečka. Česnek očistěte
a prolisujte. Olivy rozpulte.
Smícháním prolisovaného česneku, olivového oleje, balsamikového octa, medu a hořčice vytvořte zálivku, kterou dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Sýr feta nalámejte na středně velké kousky a nechte ve vytvořené směsi chvilku marinovat.
Do mísy dejte čočku, tymián, olivy a promíchejte. Poté přidejte fetu a zálivku.
Salát podávejte s čerstvou bagetkou či chlebem.
Více zdravých receptů naleznete zde
Foto: Depositphotos