Kopřiva, smetanka lékařská, sedmikráska chudobka či podběl. Pro mnoho z nás docela obyčejný plevel, kterého se snažíme zbavit.
Paradoxem je, že uvedené rostlinky jsou bezednou pokladnicí vitaminů a cenných látek. Kromě vysokého obsahu vitaminů a kyselin bylinky skvěle ochutí nejeden pokrm, pomohou se zdravotními neduhy a šikovné ruce promění květy sedmikrásky v překrásnou dekoraci.
Sedmikráska není jen okrasou mnohých zahrad, ale je i zdraví prospěšná! Má v sobě vitamín C a pro jarní očistu je naprosto ideální. Navíc je zcela zadarmo, natrhat si ji můžete v přírodě nebo na zahradě. Při pohledu na chudou sedmikrásku se snad ani nechce věřit tomu, že je pro lidský organismus nebývale prospěšná. Sedmikráska působí protizánětlivě, čaj z květů se užívá při zahlenění dýchacích cest, výluhem z květů lze zmírnit kožní problémy a plísně. Květy této rostlinky jsou vynikajícím přírodním lékem. Kvítky můžeme konzumovat samotné, menší hrst květů nám zajistí přiměřenou denní dávku hořčíku, navíc v unikátní přírodní formě, případně jimi můžeme dozdobit zeleninové i ovocné saláty, polévky i dorty.
Vyzkoušejte skvělé a jednoduché recepty:
Sedmikráskový salát
Ingredience: hlávkový salát, 2 lžíce jablečného octa, sůl
Do hlávkového salátu přidáme několik růžic listů sedmikrásky, navrchu ozdobíme květy, zalijeme octovou zálivkou.
Sedmikráskový sirup
Ingredience: 500 květů sedmikrásky, 750 g krystalového cukru, 750 ml vody, 1 citrón
Spařte květy ve vroucí vodě a přidejte šťávu z citrónu. Směs zakryjte a nechte den odpočívat. Pak ji přeceďte, přidejte cukr a vařte, než směs zhoustne do podoby sirupu. Sirup je vhodný do čaje při potížích s dýchacími cestami.
Sedmikrásková omáčka
Ingredience: mouka, olej, pórek, mléko, sůl, listy i květy sedmikárek
na oleji si připravíte jíšku s pórkem, přidáte mléko, osolíme a přidáme jemně nasekané listy a květy sedmikrásek. Podává se ztracenými vejci nebo k rybě.
Autor: Darina Zumrová
Foto:profimedia