Přezdívá se mu přírodní penicilin a je oblíbenou přísadou v mnoha světových kuchyních. Pěstuje se skoro po celém světě a je známo více než šest set druhů tohoto koření. Čím je tak výjimečné a jaké dobroty z něj připravit?

Jako prostředek k léčení se česnek používal už ve starověkém Egyptě. Stavitelé pyramid údajně každý den fasovali čtyři jeho hlavičky, díky tomu posilovali imunitu a byli dlouho práceschopní. I když je česnek nezastupitelnou potravinou ve středomořské kuchyni, staří Římané mu příliš nefandili. Koření se používalo hlavně jako lék. V kuchyni se česnek začal uplatňovat až o pár set let později. Ani ve středověku a novověku však nebyly opomíjeny jeho léčivé účinky. Tehdejší mořeplavci se před dobrodružnou cestou hojně zásobovali česnekem a doufali, že je ochrání před morovou nákazou. I v době válek fungoval česnek jako přírodní antibiotikum, a také dnes se na něj spoléháme při virových onemocněních.

Za typicky štiplavé aroma česneku může látka alicin, kterou tato cibulovina obsahuje. Alicin brání samotný česnek před škůdci a na naše tělo má antibakteriální a protiplísňové účinky. Česnek smíchaný s trochou citronové šťávy a olivového oleje, pomáhá při onemocněních horních a dolních dýchacích cest. Toto aromatické koření navíc vydezinfikuje střeva, snižuje vysoký tlak a pomáhá tělu zbavit se cholesterolu.

Pro posílení zdraví se doporučuje zařadit každý den do jídelníčku tři stroužky česneku. A komu vadí nepříjemný zápach, ten může sáhnout po preparátech s výtažky této úžasné rostliny. K dostání jsou v lékárnách nebo prodejnách se zdravou výživou.

V literatuře jsou česneku jsou přisuzovány navíc magické schopnosti. Prý má schopnost odpuzovat nadpřirozená monstra jako jsou upíři, vlkodlaci a démoni. Dnes se na počest tohoto koření pořádají festivaly a dokonce má i svůj mezinárodní den. Připadá na 19. dubna.

Recept na báječnou česnekovou pomazánku

Ingredience:

  • 1 vanička žervé
  • 80 g majonézy
  • 50 g tvrdého sýra na strouhání
  • 1 větší balení taveného sýra (nejlepší je Primátor, ten má tužší konzistenci. Použít lze ale i mazlavější druhy, např. Veselou krávu nebo Želetavu)
  • 6 – 8 stroužků česneku

Postup:

V hlubokém talíři rozmačkáme tavený sýr vidličkou, tužší sýr nastrouháme na hrubším struhadle. Přimícháme žervé, majonézu a najemno nastrouhaný tvrdý sýr. Česnek očistíme, prolisujeme, přidáme ke směsi a vše dobře promícháme. Kdo má raději ostřejší chutě, může přidat stroužky česneku dle libosti.

Pomazánka skvěle chutná například na olivovém chlebu.

Pikantní česnekové brambory

Ingredience:

  • 900 g oloupaných brambor typu B nebo nových brambor
  • 50 ml olivového oleje
  • 100 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky sušeného oregana nebo několik nasekaných snítek čerstvého
  • trocha vody
  • sůl, pepř

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky nebo rozčtvrtíme. (Pokud se použijí nové brambory, tak se neloupou, ale předem se musí pečlivě omýt). V misce smícháme s trochou vody olej, citronovou šťávu, očištěný a prolisovaný česnek a oregano. Do připraveného pytlíku na mražení potravin nebo pevnějšího igelitového pytlíku, směs nalijeme a přidáme pokrájené brambory. Pytlík uzavřeme a třeseme s ním tak dlouho, dokud se brambory směsí neobalí.

Troubu předehřejeme na 230 °C, plech vyložíme pečícím papírem a brambory na něj rozvrstvíme. Osolíme je, opepříme a pečeme přibližně hodinu.

Špagety s česnekem

Italská klasika, to jsou spaghetti „aglio olio“. Jejich příprava je jednoduchá, velmi rychlá a chutnají báječně!

Ingredience:

  • 1 balení špaget (cca. 500 g)
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 chilli paprička
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl a pepř

Postup:

Česnek očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričku zbavíme opatrně jader a též najemno nakrájíme. Petrželku nasekáme a rajčátka rozpůlíme. Špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu.

V mezičase zahřejeme na pánvi 3 lžíce olivového oleje, přidáme česnek, chilli, rajčata a chvilku vše opékáme. Po chvilce ingredience na pánvi zakápneme bílým vínem a ještě chvilku povaříme.

Scezené a okapané špagety přidáme do pánve. Přimícháme zbylý olivový olej, nasekanou petržel, jemně osolíme a opepříme. Směs dobře promícháme a necháme chvíli prohřát, aby se chutě spojily.

Hotové špagety lze ozdobit hoblinkami parmezánu.

Foto: Pixabay.com_Pam de Butler