Nejrozšířenější nápoj na světě, to je čaj. K léčení se přitom používal mnohem dříve než k pití. Za jeho kolébku je považovaná Čína, odkud se jeho popularita šířila dál po světě. Zde dostal i své jméno „čcha“ nebo „te“. Čaj dokáže povzbudit, podpořit koncentraci, pohladit na duchu a některé jeho druhy mají i medicínské využití.
Lehce nahořklá chuť a obsah kofeinu, to jsou typické znaky černého čaje, který vzniká fermentací čajových lístků a na světě se pije nejčastěji. Prochází procesem oxidace, a to déle než jiné druhy. Čajové lístky během ní tmavnou a čím je proces delší, tím je jejich barva tmavší. Díky obsahu kofeinu má černý čaj stimulační účinky a v našich končinách se používá také pro zklidnění zažívacího traktu. Jeho příprava je snadná. Zalít se dá vařící vodou a louhovat 5 – 8 minut.
Co do oblíbenosti mu šlape na paty čaj zelený. Ten fermentací neprochází a kromě stimulačních účinků má i další pozitiva. Kromě jiného umí snižovat cholesterol, brání vzniku zubního kazu, má protivirové účinky, pomáhá v boji proti ukládání tuků a dokáže i rozjasnit pleť. Zalévá se vodou ohřátou na 75 – 80°C, louhuje se 3 – 6 minut a jeho lístky se dají použít pro více nálevů.
Mezistupněm mezi černým a zeleným čajem je tzv. oolong. Jde o polozelený nebo žlutozelený čaj, který prošel oxidací jen napůl. Jeho chuť bývá jemná a příjemně sladká. I on obsahuje kofein, podobně jako čaj černý. Není ho však příliš, a proto se jeho konzumace není třeba bát.
Za nápoj císařů je označován bílý čaj. Jeho pěstování je velmi náročné, což se odráží také na prodejní ceně. Získává se z ještě neotevřených lístků čajovníků čínského a jeho sběr je možný v jen velmi krátkém, omezeném vegetačním období. Výroba tohoto čaje je specifická. Skládá se z velmi pomalého sušení v chladné místnosti, díky čemuž si čaj zachovává jemnou a nasládlou chuť. Protože je delikatesou, nepije se každý den a požitek z připraveného nápoje je třeba si řádně užít. Zalévá se podobně jako čaj zelený, vodou ohřátou na 75 – 80 °C a louhovat ho lze opakovaně.
Takto dělíme čaje dle způsobu zpracování. Druhů čajů je však mnohem více. Počítají se k nim i bylinné a ovocné odvary, či čaje s příměsí koření. Takovým je například nápoj yogi. Jde vlastně o kořeněnou směs, která se doplňuje černým čajem, kondenzovaným mlékem a cukrem. Tento čaj pročistí hlavu, nabudí a navíc nádherně exoticky voní.
Detoxikaci organismu umí kromě zeleného čaje nastartovat i čaj lapacho. Tento bylinný čaj pochází z Jižní Ameriky a přezdívá se mu nápoj Inků. Umí toho opravdu hodně. Kromě snižování krevního tlaku a srážlivosti krve, pomůže pravidelnému vyměšování, zmírňuje příznaky virových onemocnění a pozitivní účinky má i na pleť. Jeho pití se doporučuje preventivně, před obdobím sezónních virových nákaz, ale i při jejich propuknutí.
Kdo si chce čajem dopomoci ke štíhlé postavě, ten by měl popíjet ty čaje, které stimulují metabolismus těla. Takovými jsou například černý čaj typu Pu’erh, který patří k nejstarším druhům vůbec, či čaj rooibos. Tento nápoj se vyrábí z jihoafrického keře čajovce kapského. Neobsahuje žádné kalorie ani kofein, a proto ho lze popíjet v neomezeném množství. Navíc vás udrží v dobré náladě a kondici.
Čaj má i svůj mezinárodní den, připadá na 21. dubna a oslavit ho lze nejen jeho pitím, ale třeba i vytvořením vlastního pravidelného čajového rituálu. Najděte si ve svém nabitém programu chvilku času, připravte si oblíbený nápoj a nalijte ho do hrnku, který máte rádi. Uvidíte, že vám to prospěje na těle i na duši. Navíc vás tento okamžik, kdy se budete věnovat jen sami sobě a oblíbenému nápoji, bude určitě bavit.
Foto: Depositphotos.com, Pixabay.com_TotumRevolutum