Strašák dětí? Kdepak! Brokolice je výborná a zdravá zelenina plná vitamínů, která má na zdraví až blahodárné účinky! Pokrmy se z ní připravují rychle a snadno, a proto se stala oblíbenou surovinou nejen v české kuchyni. Vyzkoušejte jeden z oblíbených receptů na Pinterestu, protože sezona brokolice právě vrcholí!
Ještě na počátku 20. století nebyla brokolice příliš známou zeleninou. Pěstovat se začala v jižní Evropě a odtud se její používání rozšířilo do dalších zemí. Je oblíbená u výživových poradců a dietologů, protože stimuluje látkovou výměnu a obsahuje jen malé množství kalorií. Díky vyššímu obsahu draslíku je prospěšná srdci; pozitivní vliv má však i při léčbě cévních či střevních onemocnění. V podzimním období může být cenným zdrojem vitamínu C v jídelníčku.
Ingredience:
90 – 100 g nastrouhaného sýra parmezán
600 – 700 g brokolice
1 vejce
80 g namletých ořechů nebo mandlí
sůl a pepř
Postup:
Z brokolice uřízneme růžičky a ty krátce povaříme v osolené vodě (cca. 10 minut). Poté je necháme důkladně okapat a krátce zchladit v lednici.
Studené růžičky dáme do větší mísy a rozdrtíme šťouchadlem na brambory nebo ponorným mixérem tak, aby vzniklo krémové pyré. To ochutíme solí a pepřem.
Parmazán nastrouháme, ořechy nameleme či nadrtíme a obě suroviny, spolu s vajíčkem, přimícháme do brokolicového pyré. Vše důkladně promícháme a prohněteme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Z hotové směsi rukama tvarujeme placičky, které umístíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme přibližně 30 minut. Placičky jsou výborné samotné nebo v kombinaci s dipem ze zakysané smetany.
Další zdravý recept, tentokrát z kapusty, najdete zde
Foto: Depositphotos