Horké dny lákají k vodě a do cukráren na zmrzlinu. Pokud patříte mezi ty, kdo si osvěžující pochoutku raději připraví sami doma, a mají tak kontrolu nad jejím obsahem, nechte se inspirovat těmito dvěma jednoduchými recepty.
Ananasovo-limetková zmrzlina
Ananas a limetka se k sobě báječně hodí a ve spojení s mátou je zmrzlina chuťově dokonalá. V těchto parných dnech také skvěle osvěží.
Ingredience:
- 1 středně velký ananas
- 1 limetka
- hrst čerstvé máty
Ananas oloupejte a nakrájejte ho na menší kostičky. Ty dejte do misky, dobře uzavřete, vložte do mrazničky a nechte ji tam nejlépe přes noc.
Druhý den vhoďte zmrzlý ananas do food processoru nebo mixéru, přidejte šťávu z jedné limetky, hrst máty a vše rozmixujte.
Hotovou zmrzlinu naservírujte do misek, ozdobte snítkou máty a podávejte.
Jahodová zmrzlina
Základem té pravé zmrzliny jsou žloutky a mléko, popřípadě smetana. Ochucovat se tento základ může tradičními surovinami, jako je ovoce, čokoláda nebo oříšky, až po ty exotické jako chilli koření nebo bazalka. Jahodová příchuť je jednou z nejoblíbenějších. Jak na ni?
Ingredience:
- 400 g jahod
- 1 konzerva slazeného mléka Salka
- 370 ml sladké smetany (na šlehání)
Jahody zbavte stopek, nakrájejte na větší kousky, rozmixujte společně se salkem a dejte stranou.
V kuchyňském robotu nebo ručně vyšlehejte šlehačku do tuha a následně ji postupně přimíchejte do jahodové směsi.
Hotovou směs nalijte do (předem vychlazeného) zmrzlinovače, který můžete pořídit jako příslušenství kuchyňských robotů. Zmrzlina se během pár minut udělá de facto sama. Pokud chcete tužší konzistenci, nechte před servírováním ještě chvíli ztuhnout v mrazničce.
Recepty pro blog.kitchenaid.cz připravila Michaela Šůša Šupáková a“Tinajedoma“.