Umíte si představit den bez kávy? Pokud je vaše odpověď NE, udělejte si radost a dopřejte si svůj vlastní kávovar. Ten vám vynikající kávu vyrobí kdykoli si vzpomenete, v pohodlí domova. Na co si ale při výběru kávovaru dát pozor? A jaké technologii dát přednost? Poradíme vám jak na to.
K té zaručeně správné volbě pomohou následující otázky: Jste zastánci nejvyšší možné kvality, která ale znamená náročnější zpracování, nebo preferujete spíše rychlost přípravy a jedinečný komfort? Je vaším favoritem aromatické espresso, nebo vás uspokojí spíše velký hrnek kávy plný až po okraj?
Espresso je základ
Každý profesionální barista vám poví, že správné espresso má tyto míry 7-20-90-9-25. Neboli pro přípravu jednoho šálku espressa potřebujete: porci 7 gramů kvalitní mleté kávy, 20 kilogramů tlaku při pěchování, 90 stupňů teploty vody, 9 barů tlaku vody a 25 vteřin extrakce kávy. Kvalitní espresso je pak základem širokého spektra kávových nápojů, jakými jsou například cappuccino nebo latte. Kávovary můžeme podle principu výroby rozdělit do tří skupin: automatické, pákové a kapslové.
Automatické espresso
Plně automatické espresso je synonymem pro rychlost a jednoduchost. Zcela komfortně si připravíte šálek kávy stiskem jednoho tlačítka. Například kávovar KRUPS Evidence Metal Chrome EA891C10 se postará o mletí, pěchování i správné spaření, vaším jediným úkolem je si kávu vychutnat. „Dogma, že plně automatické kávovary nedosáhnou na kvalitu pákových strojů, už dávno není pravdou. Nově vyvinuté technologie inspirované zkušenostmi profesionálních baristů zajišťují, aby chuť kávy byla plně srovnatelná s kávou připravenou právě na pákových kávovarech. Například naše kávovary umožní nastavení hrubosti mletí, teploty vody a jsou vybaveny unikátním hydraulicky pěchovacím systémem, který stlačí kávu silou až 30 kg/cm2, tím zajistí dokonalou extrakci kávy a její silné aroma. Mléčné nápoje též připraví bezkonkurenčně, některé stroje navíc zvládnou i dva současně. A konečně i samotné čištění si kávovar provede sám,‘‘ vysvětluje Kateřina Holíková, produktová manažerka značky KRUPS. Pokud si potrpíte na mléčné kávové nápoje s vyšlehanou pěnou, vyhledejte přístroje s parní tryskou nebo vám usnadní přípravu kávovar nabízející automatické recepty.
Páková espressa
Patříte mezi milovníky kávy, kteří si přípravu užívají? Pokud vnímáte přípravu kávy jako malý rituál a chcete být součástí celého procesu, sáhněte po pákovém kávovaru. Pákový stroj vyžaduje určité znalosti a zkušenosti, které si je třeba osvojit. Výslednou chuť máte ve svých rukou, kávu ale musíte někde namlít, správně odměřit a stlačit. „V případě pákového kávovaru musíte pořídit kvalitní kávový mlýnek, aby byla mletá káva co nejčerstvější. Zvolit můžete buď elektrický, nebo ruční,‘‘ upřesňuje Kateřina Holíková. Poloautomatické kávovary vyžadují vaši akci, ale nové technologie se snaží maximálně pomoci. Nelze se ale ubránit většímu nepořádku a potřebám větší pracovní plochy.
Kapslová espressa
Pokud jste již přesyceni klasickou zalévanou kávou, ale plnoautomatické espresso je přeci jen velký krok, je pro vás ideální volbou kapslový kávovar. Kávu v něm připravíte velice lehce a rychle. Výhoda kapslí se skrývá v praktičnosti a dlouhé trvanlivosti. Výrobci také často rozšiřují nabídku receptů, takže si můžete lehce vybrat ze mnoha druhů kávy podle pražení, odrůdy nebo lokality původu. “Víme, že řada konzumentů si chce vychutnat svůj šálek kávy od oblíbeného výrobce co bez velkého úsilí, ale zároveň kvalitně. Proto nabízíme kávovary, které zaručí díky inovativním technologiím vysokou kvalitu připravovaného nápoje,‘‘ říká Kateřina Holíková.