To, jak vypadáte, je z velké části odrazem toho, jak se cítíte. Jíst a cvičit podle doporučení a tabulek může být sice fajn, ale daleko důležitější je samotný způsob, jak k tomu přistupujete. Dušení rovnováha a psychická pohoda jsou Vašimi nejlepšími pomocníky k dosažení kýžených výsledků. Velkým nepřítelem těch, kteří se snaží efektivně zhubnout bývá stres. Při stresujících situacích tělo uvolňuje ve větší míře hormon kortizol, který je mimo jiné jedním z viníků zvýšené hladiny cukru v krvi a obezity. Proto je důležité přistupovat k redukci hmotnosti pozitivně, a „dietu“ brát spíše jako obměnu Vašeho životního stylu, která povede k příznivým změnám.
Potraviny, které Vám pomohou zhubnout
KAPUSTA: má velmi málo kalorii a přitom je vysoce výživná, najdete v ní vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahuje také antioxidanty.
OKURKA: v jedné větší okurce je zhruba 50 kalorii, vitamín A,C, draslík, železo. Obsahuje vysoké množství vody a příjemně osvěží třeba už jen nakrájená ve vodě.
KUŘECÍ MASO: je velmi dietní a obsahuje spoustu bílkovin. Pokud ho konzumujete bez kůže, má také velmi málo tuku. Kuřecí maso je potřeba vybírat velmi pečlivě a ve vašem jídelníčku by rozhodně nemělo chybět.
RAJČATA: působí protizánětlivě a zbavují tělo přebytečné vody.
BANÁNY: mají vysoký obsah draslíku a napomáhají tělo zbavit přebytečné vody. Dodají Vám energii ať už ho konzumujete na snídaní či svačinu.
BÍLÝ JOGURT: obsahuje živé bakterie, které podporují Vaše trávení. Díky ním se zbavíte nafouklého bříška.
GRAPEFRUIT: pomáhá držet nízkou hladinu inzulínu, což urychluje metabolismus a pomáhá k hubnutí.
„Dietní“ potraviny, po kterých přiberete
Denně na nás utočí reklamy na potraviny, které jsou „zaručeně“ dietní, ale v reálu po nich spíše přiberete.
Cereálie: většina snídaňových cereálií, na jejichž obalech se píše „fitness“, jsou ve skutečnosti plné rafinovaných cukrů. Pokud si je po ránu nasypete do mléka či jogurtu, Váš krevní cukr vystřelí do výšin a s ním i Vaše hladina inzulínu. Pokud cereálie chcete konzumovat, vybírejte opravdu jen takové s nejnižší hodnotou cukru na zadní etiketě. Lákadla jako „celozrnné“ či „nízkotučné“ nic neznamenají.
Nízkotučné slazené jogurty: bílý jogurt je považován za zdravou potravinu. Ovocný nízkotučný jogurt ale pojem, který klame. Když z bílého jogurtu odstraníte tuk, rozhodně se neolíznete slastí. Proto jej výrobci ochucují různými umělými sladidly či kukuřičným sirupem. Nízkotučný jogurt je vlastně jogurt, ze kterého bylo odstraněno to zdravé a bylo nahrazeno škodlivým.
Sušené ovoce a směsi: Sušené ovoce obecně obsahuje vysoké množství koncentrovaného cukru. Ovocné směsi bývají smíchané s tučnými ořechy a pokud jsou máčené v čokoládě, její kvalita (obsah kakaa) bývá velmi nízká. Energií nabité směsi plné tuku a cukru jsou vhodné jako svačinka při celodenní túře či velkém sportovním výdeji, což ale většina lidí dnes nemá. Ovocné směsi jsou často konzumované v dobré víře, že pro své tělo děláte něco zdravého, ale opak je pravdou.
Zdroj: My Identity Nutrition
Citace: Michaela Kučerová, trenérka a výživová poradkyně, MyIdentity.cz
Foto: Profimedia