Zima už je za rohem a u většiny z nás “propuká syndrom” studených nohou a rukou. Jak se příjemně prohřát přírodní cestou?
Zázvor je nutností
Zázvor u nás více než zdomácněl, mnoho lidí už si bez jeho léčivých a prohřívajících účinků neumí představit život. My doporučujeme každé ráno nastrouhat trochu čerstvého zázvoru do hrnku, zalít horkou vodou, nechat vylouhovat a také trochu zchladnout a přidat kapku citronu a lžičku medu – máte tak čaj, který je výbornou prevenci proti nachlazení.
Prohřejte se skořicí
Dalším oblíbeným kořením je skořice, která se samozřejmě hodí do “svařáku”, ale také třeba do horkého jablka – svařeného jablečného džusu. Důležité je, že tělo rychle prohřeje, a tak byste na ni v kuchyni neměli zapomínat. Hodí se snad do každého pečení. Ideální svačinka? Rozmačkaný banán se špetkou skořice a ždibečkem másla – nechutná jen dětem, ale všem mlsným jazýčkům.
Univerzální med
Med je taková univerzálně “léčivá” potravina. Také je prohřívající, a tak by měl být součástí vaší podzimní výbavy. Hodí se na dochucování sladkých jídel, ale především do čaje, který také skvěle doladí a ještě působí jako prevence proti nachlazení. Pokud už vás bolest v krku trápí, doporučuje se dát si třikrát denně lžičku medu “jen tak”.
Hřebíček je přírodní antiseptikum
I když hřebíček je v našich končinách známý, často ho nevyužíváme tak, jak by si zasloužil. Má totiž výborné antiseptické účinky, takže ho můžete využít nejen jako přísadu do již zmíněného svařeného vína nebo do pečení. Nejlepší je hřebíček ve formě tinktury, stačí pár kapek a bolavý krk se uvolní. Stejně tak ale účinkuje na bolavé zuby či dásně, hřebíčkový olej se zas používá při ušní infekci.
Chilli zahřeje i nastartuje hubnutí
Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, nezapomeňte vyzkoušet chilli. Hodí se do polévek (zvláště těch exotičtějších, ale i v české “gulášovce” chutná skvěle), omáček, ale milovníci čokolády jistě ocení víceprocentní čokoládu s chilli. Jeho výhodou je silně prohřívající funkce, která zároveň zrychluje trávení a tím přispívá k rychlejšímu zpracování tuků a hubnutí.
Foto: Profimedia
Nejen v zimním období si rád dám nápoj ze zázvoru s medem, jen si musím dávat velký pozor. Jsem diabetik a jako takový bych med neměl vůbec, o zázvoru ani nemluvě. Jenže co nadělám, když to tak miluju. Tom
Comments are closed.