Svátky jara Velikonoce už klepou na dveře, a to mimo jiné znamená, že je napilno i v kuchyni. K tradičním velikonočním dobrotám patří mazance, beránci či nádivka s mladými kopřivami. Protože kreativitě se meze nekladou, lze si oblíbené svátky jara zpestřit i dalšími, sladkými dobrotami, které budou zároveň krásně dekorovat velikonoční stůl.
Malé, zdobené dezerty, které připomínají zmenšeninu dortu, se pečou již od konce 18. století. Název cupcakes – tedy dorty v hrnečku, jim však přisoudila až ve 30. letech 19. století populární americká autorka kuchařek Eliza Leslie.
Vzhledem sice připomínají jiné dezerty – muffiny, příprava cupcaků se od nich však drobně liší. Ozdobou těchto dortíků bývá krém i bohaté zdobení, které jim přidávají na atraktivnosti. A právě toho lze využít v čase velikonočním a sladké dortíky ozdobit jarní tématikou.
Recept na velikonoční cupcakes
K výrobě dezertu budete potřebovat:
Pro těsto: 180 g pšeničné mouky typu 405 (jemně vymletá mouka, ideální pro pečení), 3 vejce, 2 lžíce mléka, 170 g změklého másla, 140 g krupicového cukru, 3 lžičky prášku do pečiva, 1 bio citron, špetku soli
Pro krém a na ozdobu: 100 g čerstvého sýru, 3 lžíce moučkového cukru, 200 g smetany ke šlehání, 2 sáčky ztužovače šlehačky, lžičku strouhané citronové kůry, potravinářské barvivo (barvu dle vašeho výběru, ideálně zelenou), čokoládové figurky, vajíčka a/nebo posypky pro dekoraci
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180° C na horní a spodní ohřev. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
2. V míse krátce promícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Pak přidáme vymačkanou citronovou šťávu i nastrouhanou kůru (lžičku kůry odložíme stranou pro výrobu krému), máslo, vejce, mléko a ingredience fortelně promícháme (ideálně dvě minuty v robotu na nejvyšší stupeň).
3. Těstem naplníme formu na muffiny a pečeme v předehřáté troubě 25 minut. Po vytažení z trouby je třeba nechat formu zcela vychladnout.
4. Mezitím smícháme v míse čerstvý sýr, moučkový cukr a zbylou citronovou kůru. Do základu krému nyní přidáme trochu potravinářského barviva – ideálně zeleného, které se hodí pro jarní dekorace.
5. Smetanu vyšleháme společně se ztužovačem a přidáme základ s čerstvým sýrem. Hotový krém plníme do zdobícího sáčku se špičkou a vychladlé dortíky ozdobíme krémem. Vršek cupcaků dekorujeme čokoládovými nebo cukrovými vajíčky, čokoládovými figurkami zajíčků a/nebo posypkami.
Foto a zdroj: Depositphotos, Einfachbacken.de