Svátky jara Velikonoce už klepou na dveře, a to mimo jiné znamená, že je napilno i v kuchyni. K tradičním velikonočním dobrotám patří mazance, beránci či nádivka s mladými kopřivami. Protože kreativitě se meze nekladou, lze si oblíbené svátky jara zpestřit i dalšími, sladkými dobrotami, které budou zároveň krásně dekorovat velikonoční stůl.

Malé, zdobené dezerty, které připomínají zmenšeninu dortu, se pečou již od konce 18. století. Název cupcakes – tedy dorty v hrnečku, jim však přisoudila až ve 30. letech 19. století populární americká autorka kuchařek Eliza Leslie.

Vzhledem sice připomínají jiné dezertymuffiny, příprava cupcaků se od nich však drobně liší. Ozdobou těchto dortíků bývá krém i bohaté zdobení, které jim přidávají na atraktivnosti. A právě toho lze využít v čase velikonočním a sladké dortíky ozdobit jarní tématikou.

Recept na velikonoční cupcakes

K výrobě dezertu budete potřebovat:

Pro těsto: 180 g pšeničné mouky typu 405 (jemně vymletá mouka, ideální pro pečení), 3 vejce, 2 lžíce mléka, 170 g změklého másla, 140 g krupicového cukru, 3 lžičky prášku do pečiva, 1 bio citron, špetku soli

Pro krém a na ozdobu: 100 g čerstvého sýru, 3 lžíce moučkového cukru, 200 g smetany ke šlehání, 2 sáčky ztužovače šlehačky, lžičku strouhané citronové kůry, potravinářské barvivo (barvu dle vašeho výběru, ideálně zelenou), čokoládové figurky, vajíčka a/nebo posypky pro dekoraci

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180° C na horní a spodní ohřev. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

2. V míse krátce promícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Pak přidáme vymačkanou citronovou šťávu i nastrouhanou kůru (lžičku kůry odložíme stranou pro výrobu krému), máslo, vejce, mléko a ingredience fortelně promícháme (ideálně dvě minuty v robotu na nejvyšší stupeň).

3. Těstem naplníme formu na muffiny a pečeme v předehřáté troubě 25 minut. Po vytažení z trouby je třeba nechat formu zcela vychladnout.

4. Mezitím smícháme v míse čerstvý sýr, moučkový cukr a zbylou citronovou kůru. Do základu krému nyní přidáme trochu potravinářského barviva – ideálně zeleného, které se hodí pro jarní dekorace.

5. Smetanu vyšleháme společně se ztužovačem a přidáme základ s čerstvým sýrem. Hotový krém plníme do zdobícího sáčku se špičkou a vychladlé dortíky ozdobíme krémem. Vršek cupcaků dekorujeme čokoládovými nebo cukrovými vajíčky, čokoládovými figurkami zajíčků a/nebo posypkami.

 

Foto a zdroj: Depositphotos, Einfachbacken.de