V zahrádkářském kalendáři mají od května do července významné místo jahody, jejichž sezona je právě v plném proudu. A letos to vypadá na bohatou sklizeň. Z lahodného ovoce lze připravit spoustu skvělých receptů, které se dají zařadit do jídelníčku během celého dne. Proč jíst jahody a co z nich vyrobit?
Jahody prostě patří k létu. Červené plody jahodníku jsou nejen sladké, ale také zdraví prospěšné. Ve 200 g jahod naleznete denní doporučenou dávku vitamínu C, zato téměř žádné kalorie. Jahody jsou totiž z 90 % tvořeny vodou. Ovoce je bohaté také na antioxidanty, tedy látky, které pomáhají uvolňovat škodlivé volné radikály z těla.
K rychlé spotřebě i na horší časy
Kdo si chce chuť jahod vychutnat i v zimě, může plody zamrazit nebo je zavařit ve formě kompotu či marmelády. Nejlépe však jahody chutnají čerstvé. Protože se ovoce po utržení rychle kazí, je třeba rychle jednat. Co z jahod připravit?
K snídani i na svačinu
Ovocné smoothie je skvělou volbou pro teplé letní dny. Po ránu skvěle osvěží, zároveň dodá tělu energii, vlákninu a jeho příprava trvá jen pár minut. Jahody se v nápoji dají kombinovat například s banánem, ovesnými či jáhlovými vločkami a mlékem či tvarohem a vodou. Kdo chce mít porci energie navíc, přidá do smoothie lžíci rostlinného proteinu.
Obědový jahodový tip
V létě trávíme více času venku a na vaření tak nezbývá příliš času. Jako hlavní obědový chod je dobré volit recepty s lehčí konzistencí. V horkých dnech proto bývají velmi populární saláty, do nichž lze zakomponovat i oblíbené letní ovoce.
I když je salát lehčí pokrm než například sekaná s bramborem, je třeba dbát na to, aby byl nutričně vyvážený a dodal tělu to, co pro další fungování potřebuje. Do salátové mísy proto kromě jahod přidejte navíc na kousky nakrájené avokádo, listový salát (například polníček), na trošce tuku osmažená krůtí či kuřecí prsa a těstovinu – třeba kuskus, ideálně v celozrnné či bezlepkové variantě. Salát už pak stačí jen dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou, olivovým olejem a může se jíst.
Jahody i k večeři
Odborníci přes zdravé stravování a hubnutí sice doporučují konzumovat ovoce především v dopoledních hodinách, u jahod se však dá udělat výjimka. Ovoce je chudé na kalorie, a když to nepřeženete s množstvím, nebude ani k večeři významným prohřeškem proti dietě.
Protože jahodám sluší kombinace s masem, lze ovoce zabalit do tortilly společně s netučným kuřecím či krůtím plátkem nakrájeným na proužky. Placku naplnit salátem, lžící zakysané smetany, kterou jsme předem ochutili kořením a bylinkami. Večeře je na světě!
Sladká osvěžující tečka
I do moučníků a dezertů jsou jahody jako stvořené! Co takhle jahodová „zmrzka“ či sorbet? Zvládnete to i bez zmrzlinovače. K výrobě studeného dezertu stačí rozmixovat 350 g mraženého ovoce s 80 g moučkového cukru a 100 g vysokoprocentní smetany. Kdo má raději sorbety, nahradí smetanu vyšlehaným bílkem.
Foto: Depositphotos