Sezóna ovoce je v plném proudu a na zahradách, trzích i na pultech obchodů je nyní hojnost meruněk, broskví, třešní, borůvek, švestek, jahod i rybízu. Upéct si ovocný moučník je skvělým způsobem jak ovoce zpracovat a výtečně si pochutnat. Přinášíme vám recept na univerzální těsto na koláč s ovocem, které se měří na hrnky a zvládnete ho vytvořit za pár minut.
Ovocné koláče lze připravit z nejrůznějších druhů těst. Oblíbené jsou například kynuté, piškotové nebo s olejovým základem. Moučník upečený dle našeho receptu je nadýchaný a pro jeho ozdobu lze použít různé druhy ovoce – například meruňky, švestky, rybíz nebo borůvky. U menších druhů jako jsou bobuloviny je vhodné kuličky předem obalit v polohrubé mouce. Ovoce se tak v těstě „neutopí“ a zůstane pěkně na povrchu.
Peckovice rozkrojíme, pecku vyndáme a ovoce na těsto vkládáme řezem vzhůru, aby do něj nepustilo příliš šťávy. Koláč podle našeho receptu se zasypává drobenkou a kdo ji nemusí, jednoduše ji vynechá. Moučník chutná výborně i bez ní.
Recept na univerzální těsto na ovocný koláč
Budete potřebovat:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krupicového nebo třtinového cukru
½ hrnku oleje
1 hrnek polotučného mléka
2 vejce
½ sáčku prášku do pečiva
Pro drobenku:
100 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla
½ sáčku vanilkového cukru
Postup:
- Do mísy nasypeme sypké ingredience, přidáme vejce, olej, mléko a vše promícháme.
- Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo do vymazané a hrubou moukou vysypané zapékací nádoby.
- Do středně velké misky nasypeme sypké přísady pro drobenku, přidáme máslo, ingredience rukama prohněteme a vytvoříme drobenku.
- Na těsto klademe ovoce, zasypeme ho drobenkou a dáme péct na 30 – 35 minut do trouby předehřáté na 180°C.
Foto: Depositphotos.com