Vzhledem sice připomíná okurku, ale cuketa patří stejně jako dýně do čeledi tykvovitých. Letošní rok byl k této zelenině přívětivý a úroda cuket velmi slušná. Přinášíme vám tipy jak si poradit s přebytky této oblíbené zeleniny.
Cuketu lze upravovat na desítky způsobů. Můžeme ji zapékat, dusit, smažit, grilovat, zavařovat, přidávat do těsta, odšťavnit nebo podávat syrovou. Protože je z 90% složena z vody, neobsahuje tato zelenina téměř žádné kalorie a je populární také při dietním stravování.
Cenný zdroj vitamínů a minerálů
Nejen kvůli lehké stravitelnost je cukína lidskému tělu prospěšná. Díky vysokému podílu obsažené vody pročišťuje ledviny, obsahuje draslík, vitamín A i nemalé množství kyseliny listové, kterou potřebují zejména nastávající maminky pro zdravý vývoj plodu.
Cuketa je bohatá též na vlákninu, má mírně projímavé účinky a pročistí i zahojí zažívací trakt. Navíc se jedná o zeleninu, která je téměř bez alergenů, a proto je vhodná do příkrmů pro batolata.
Cuketa v kuchyni
Její chuť je sice nevýrazná, ale to vůbec není prohra! Cuketa na sebe snadno naváže chutě ze svého okolí a lze ji lehce dochutit. Pokud je její úroda příliš štědrá a řešíte otázku kam s ní, neházejte ji na kompost! Poradíme vám, jak ji zpracovat a uchovat pro chladnější období roku.
Zavařování: cuketu nakrájíme na tenké nudličky nebo nakrouháme na hrubším struhadle. Podusíme ji na troše oleje, uložíme do sterilních sklenic s víčkem a přibližně půl hodiny zavaříme. Dochucujeme až při následné přípravě pokrmů.
Zamrazování: zeleninu nakrájíme na hranolky a pečlivě uložíme do mrazících sáčků nebo plastových boxů.
Uchovávání ve sklepě: uložená v chladu a temnu, vydrží cuketa čerstvá až šest měsíců.
Co z ní ještě připravit?
Kromě klasických receptů na polévku či zapečenou variantu, můžeme z cukety připravit také chutná čatní a pomazánky. Vyzkoušejte předpis na pikantní topinkovou pomazánku. Skladuje se ve sterilních sklenicích a pochutnat si na ní můžete i v zimě.
Topinková bomba
Ingredience:
1,5 kg cukety
8 stroužků česneku
4 větší cibule
125 ml olivového oleje
400 g rajčatového protlaku (hustější varianta)
3 lžíce třtinového cukru
3 lžičky soli
2 lžíce červeného vinného octa
5 lžic worcesterské omáčky
½ lžičky drceného chilli (nebo 2 čerstvé menší papričky)
Postup:
Česnek a cibuli oloupeme, nakrájíme na menší kousky a zpěníme na oleji. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, směs osolíme a dusíme dalších pár minut. Pak přidáme zbylé přísady, vše promícháme a základ na pomazánku nasypeme na plech vyložený pečícím papírem. V troubě předehřáté na 200°C směs pečeme asi 40 minut a občas ji během toho promícháme. Hotovou pomazánku plníme do čerstvě sterilizovaných sklenic a zavíčkujeme. Pomazánku mažeme na opečený chléb a zdobíme nastrouhaným čedarem.
I had a problem digesting food. By eating zucchini, my problem was almost solved. Be sure to apply
Comments are closed.