Jíst ovoce je zdravé a nejlépe chutná v létě, kdy je čerstvé. Mezi oblíbené druhy, které se sklízí v době velkých prázdnin, patří například maliny. Tyto červené bobulky nejen skvěle chutnají, ale navíc jsou prospěšné zdraví. Připravit z nich lze marmelády, sirupy, ale také báječný koláč. V redakci jsme pro vás připravili variantu dezertu se zakysanou smetanou a přidali pár faktů o tomto prospěšném ovoci.
Podobně jako borůvky mají i maliny antioxidační účinky, tedy přispívají k ochraně buněk těla a neutralizují volné radikály i další škodlivé látky, které mohou poškodit naše zdraví. Maliny však umí mnohem víc! Mají vysoký obsah vitamínu C, nezanedbatelné množství vitamínů A, K a v jejich složení lze nalézt i slušný výčet dalších prospěšných prvků jako železo, mangan, hořčík, zinek…
Konzumací malin si můžeme ulevit od bolestí hlavy, dostat tělo do větší psychické pohody, snížit cukr v krvi i vysoký tlak. Pecičky obsažené ve sladkých bobulkách navíc pročistí střeva a zužitkovat se dají i listy maliníku. Z nich se připravuje odvar, který se doporučuje užívat při bolestivé menstruaci, střevních obtížích a také v těhotenství. Nastávající maminky by měly od 36. týdne těhotenství popíjet jeden až tři šálky odvaru denně, pomohou tak uvolnit porodní cesty a zmírnit porodní bolesti.
Recept na malinový koláč
Korpus:
2 vejce
175 g hladké mouky
½ prášku do pečiva
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
65 ml oleje
85 ml minerálky
sůl
Náplň:
3 balení vanilkového pudinku
500 ml polotučného mléka
600 g zakysané smetany
225 g krupicového cukru
Topping:
680 g malin ve sklenici
45 g kukuřičného škrobu
40 g krupicového cukru
Postup:
Nejprve se pustíme do přípravy korpusu. V míse smícháme vejce, špetku soli, cukr, vanilkový cukr a vše prošleháme metličkou. Poté přilijeme olej a znovu pečlivě promícháme. Do směsi přidáme minerálku a nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Vymícháme hladké těsto, které nalijeme do dortové formy o průměru 26 cm, u níž jsme předem vyložili dno pečícím papírem. Základ koláče pečeme v troubě předehřáté na 150 -160°C, přibližně 25 – 30 minut. Po vytažení z trouby korpus vyndáme z formy a necháme vychladnout. Poté na něj vrátíme kroužek z dortové formy, abychom mohli přidávat další patra.
Pro náplň smícháme v menším hrnci zakysanou smetanu, cukr, třetinu mléka a promícháme. Pak přilijeme zbytek mléka a postupně zašleháváme pudinky. Hrnec dáme na plotnu, zapneme na nejvyšší stupeň a za stálého míchání necháme směs ztuhnout tak, aby měla konzistenci podobnou pudinku. Jakmile z ní bude hustý krém, sundáme hrnec ze sporáku a bez čekání ho nalijeme na korpus. Ten necháme při pokojové teplotě chvíli zchladnout a pak ho uložíme do lednice.
Poslední vrstva koláče je malinová. Je lepší použít maliny z kompotu, protože budeme potřebovat jejich šťávu, ale dá se použít i čerstvé ovoce a tekutinu doplnit vodou nebo červeným džusem. Do menšího hrnce nalijeme malinovou šťávu, přidáme cukr, škrob a na plotně směs zahříváme na nejvyšší stupeň. Jakmile začne tuhnout, těsně před varem přisypeme scezené maliny, promícháme je a necháme provařit. Směs nakonec nalijeme na vychlazený základ koláče, necháme chvíli vystydnout, a poté uložíme na 2 – 3 hodiny do lednice.
Foto: Depositphotos.com