Jakmile začnou sluneční paprsky více hřát, odkládáme teplé svrchníky, svetry i kalhoty a do popředí se dostává mnohem lehčí a úspornější oblečení. Blýsknout se v létě co nejlepší postavou je sen spousty žen a k perfektní figuře se lze dopracovat nejen cvičením, ale i správnou stravou. Přinášíme vám tři recepty na lehké večeře, které jsou ideální při redukci váhy.
Při dietním stravováním by měl být denní příjem kalorií u žen kolem hodnoty 1200, ne však méně. U mužů je hodnota přibližně o 600 kalorií vyšší. Stravovat se dietně neznamená hladovět, jde hlavně o to zredukovat zejména cukry, ale také některé tuky ve stravě. Zejména výběr posledního chodu dne bývá někdy trochu problematický, a proto vám pro inspiraci přinášíme tipy na tři pokrmy, na nichž si lze pochutnat bez výčitek svědomí.
Salát s quinoou
Je označovaná za superpotravinu, ale co je to vlastně quinoa? Jedná se o plodinu, která se uvádí také pod názvem merlík čilský a nejde o žádnou novinku. Quinoa je známá už několik tisíc let a původem pochází z pohoří And. A protože obsahuje velmi vysoký podíl živin, je označována za poklad pro světovou obživu. Koupit se dá ve třech barvách, nejčastěji se používá její žlutá varianta.
Pro 4 porce potřebujeme:
1 šálek quinoy
50 g čerstvého špenátu
2 jarní cibulky
½ salátové okurky
3 šálky vody
2 rajčata
sůl
čerstvou mátu na ozdobu
Zálivka:
1 stroužek česneku
šťáva z ½ limetky nebo citronu
2 – 3 polévkové lžíce olivového oleje
0,5 lžičky mleté sladké papriky
špetka mletého pepře
Postup:
Quinoa se připravuje podobně jako rýže. Důležité je předem ji dobře proprat vodou, aby se vyplavily hořké látky. Quinou proto namočíme asi na 5 minut do vody, poté propláchneme. Nasypeme ji do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme a vaříme přibližně 20 minut.
Špenát nasypeme do síta, propláchneme vodou a necháme okapat. Cibulku nakrájíme na kolečka, okurku a rajčata na kostičky. Zeleninu i s quinoou dáme do mísy a zalijeme zálivkou, kterou jsme si v mezičase připravili. Salát ozdobíme nahrubo nasekanou čerstvou mátou.
Brambory po ajurvédsku
Pokrmy z jednoho hrnce jsou sympatické tím, že ušetří nádobí v kuchyni, a tím i čas. Brambory podle ajurvédského způsobu nádherně voní po koření, jsou chutné a taky zdravé. Jak na ně?
Pro 4 porce potřebujeme:
500 g menších raných brambor
2 rajčata
1 cibuli
1/2 svazku petrželky
1 lžičku mletého kmínu
1 lžičku mleté kurkumy
špetku mletého muškátového oříšku
špetku mletého černého pepře z mlýnku
4 kousky kardamomu
½ lžičky majoránky
1 lžičku sušeného oregana
menší hrst čerstvého koriandru
1 lžíci olivového oleje
1 lžíci sezamových semínek
sůl
Postup:
Do většího hrnce nalijeme vodu, přidáme celý kardamom a přivedeme k varu. Brambory i se slupkou pečlivě omyjeme, vložíme do hrnce a vaříme asi 15 – 20 minut. Poté je vyndáme, necháme okapat (například na sítu) a nakrájíme je na čtvrtiny.
Cibuli očistíme a nakrájíme na proužky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtiny nebo menší kousky. Troubu předehřejeme na 180°C, menší zapékací formu vymažeme olejem a rozvrstvíme do ní brambory. Ty ochutíme zbylým kořením a solí. Na ně navrstvíme cibuli, rajčata, sezamová semínka a vše promícháme.
Formu dáme do trouby a jídlo pečeme asi 20 minut, dokud brambory nebudou ze spodní strany zlatohnědé. Když je hotovo, pokapeme směs trochou olivového oleje.
Palačinky s kozím sýrem
Pro 4 porce potřebujeme:
150 g pohankové mouky
100 g hladké pšeničné mouky
100 ml mléka
300 ml vody
2 polévkové lžíce oleje
1 vejce
špetku soli
100 g kozího sýra
Na cibulovou marmeládu:
6 červených cibulí
6 čerstvých snítek tymiánu
4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
4 dcl polosuchého bílého vína
1 dcl balzamikového octa
½ pytlíku želírovací směsi (např. Gelfix extra)
250 g cukru
1 – 2 čajové lžičky soli
pepř
Postup:
Pokud doma máte připravenou cibulovou marmeládu, je skoro hotovo. Jestli tomu tak není, pusťte se do práce. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Koření svážeme kuchyňským provázkem. Do většího hrnce nalijeme olej, přisypeme cibulku a pár minut ji smažíme, dokud nebude sklovitá. Poté přilijeme víno, balzamikový ocet, přidáme koření, cukr, želírovací směs a za stálého míchání povaříme asi 3 minuty. Poté vyndáme koření, marmeládu dochutíme solí, pepřem a ihned jí plníme předem připravené sklenice se šroubovacím uzávěrem. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme pár minut odstát. Pak už lze marmeládu použít. Do palačinek jí bude třeba asi 6 polévkových lžic.
Nyní přichází na řadu těsto. V míse rozšleháme vejce a postupně, za stálého šlehání, metličkou přidáváme mouky smíchané se solí, mléko a vodu. Hotové těsto necháme alespoň dvacet minut odpočinout a pak ho lehce prošleháme.
Pánev potřeme troškou oleje (nejlépe za pomoci silikonové metličky), naběračkou do ní naléváme těsto a to z každé strany opékáme pár minut.
Na každou palačinku poklademe 3 – 4 tenké plátky sýra a jednu polévkovou lžíci marmelády, zavineme je a podáváme.
Foto: Depositphotos.com