Symbolem pro horké a slunečné léto je také voňavé čerstvé ovoce, na které netrpělivě čekáme celý rok. Maliny, dokonalé a typické bobulky, jsou samozřejmě výborné samy o sobě. Co letos zkusit malinové pokrmy trochu jinak a propojit jejich sladkokyselou chuť s novými ingrediencemi? Připravili jsme pro vás několik receptů plných neotřelých kombinací.
Malina jako růžová ozdoba zahrad, obsahuje vysoký podíl vitamínů C, B i minerálů. Pro svou krásnou barvu a báječnou chuť je populární u dětí i dospělých. Využít se dá pro pokrmy studené i teplé a skvěle chutná i v syrovém stavu.
Dokonalým receptem pro horké dny je studená malinová polévka. Tento krém vás dokonale osvěží a naladí.
Studená malinová polévka
Ingredience
- 4 hrnky čerstvých nebo mražených malin
- ¼ hrnku brusinkového džusu nebo šťávy z bílých hroznů
- ½ až ¾ hrnku cukru (pokud jsou maliny dost sladké, můžete ubrat)
- 1 hrnek zakysané smetany
- 2 lžíce jemně nasekané máty
Postup:
Maliny spolu s džusem a cukrem najemno rozmixujte. Směs následně přeceďte, tím se zbavíte semínek. Připravenou polévku nalijte do mísy. Přidejte smetanu a lehce promíchejte, aby barvy vytvořily krásnou kombinaci. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte ještě několika kapkami husté smetany, lístky máty a malinami či jiným drobným ovocem.
Grilovaný losos s malinovým přelivem
Spojení masa s ovocem známe například z receptů na zvěřinu. Za vyzkoušení však rozhodně stojí i malinová omáčka, se kterou skvěle doplníte jemnou chuť ryb nebo drůbeže.
Ingredience
- 450 g čerstvých malin
- 1 lžička másla
- ¼ šálku vody
- 1 lžička citronové nebo limetkové šťávy
- 1-2 lžíce malinového džemu
- sůl a pepř
- ½ hrnku bazalkových lístků
- 400 g lososa
- Bazalka na ozdobu
Postup:
Maliny důkladně propláchněte a nechte řádně okapat. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte maliny, bazalkové lístky, džem, vodu a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat zhruba 10 minut. Poté odstavte, vyjměte z omáčky bazalku a zbytek nechte odpočinout. Omáčku můžete servírovat teplou, ale i vychlazenou na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte lososa na grilu. Kousky ryby osolte, opepřete a položte je na středně rozehřátý gril. Opékejte zhruba 4 minuty z každé strany. Porce rozdělte na talíře a každý kousek přelijte trochou omáčky. Dozdobte bazalkou.
Sladká tečka nakonec
Mini dortíky Pavlova
Dezert pojmenovaný po slavné ruské primabaleríně Anně Pavlové, patří do repertoáru všech světoznámých cukrářů. Vypadá lehce neupraveně až ležérně, ale s trochou cviku ho může připravit každý.
Ingredience
Na těsto:
- 3 velká vejce
- několik kapek citronové šťávy
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička balzamika (pomůže vytvořit tvrdou krustu)
- 75 g hořké rozpuštěné čokolády se 70 % kakaa (můžete a nemusíte přidávat)
Na krém:
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 150 ml smetany na šlehání
Na ozdobu:
- 200 g malin
- můžete přidat další ovoce jako jsou borůvky, jahody i rybíz
Postup:
Troubu předehřejte na 140 °C a plech vyložte pečicím papírem. Oddělte žloutky od bílků, které pak v misce se špetkou soli a několika kapkami citronové šťávy vyšlehejte do tuhého sněhu. Postupně k němu přidávejte po lžících cukr a vytvořte hladkou, hustou a lesklou hmotu. Roztavenou čokoládu společně s balzamikem zapracujte do hmoty. Pokud čokoládu vmícháte krátce a jemně, vytvoří se mramorování.
Na pečicí papír poklaďte 6 stejně velikých kopečků, ve kterých uprostřed zadní stranou lžíce vytvořte dolíček. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu, poté troubu vypněte, trochu otevřete dvířka a nechte 1 hodinu chladnout.
Mezitím vyšlehejte smetanu se lžící moučkového cukru a poklaďte jí na dortíky. Povrch ozdobte malinami a případně dalším ovocem.
A co na přípitek?
Pro letní období se skvěle hodí lehké drinky a šumivá vína. Pro setkání s rodinou, přáteli a letní grilování jsou dokonalá vína typu Prosecco. A když je zkombinujete s malinami, bude vaše letní menu dokonalé.
„Chuť malin i prosecca je založená na harmonii jemné sladkosti a příjemné kyselosti, a tak k sobě výborně ladí. Pro perfektní vzhled můžete maliny přidat nejen do drinku samotného, ale zkusit s nimi ozdobit také skleničku. K tomu využijte ideálně maliny zmrzlé,“ radí Petr Mašek, ambasador značky Mionetto, a přidává recept na osvěžující letní koktejl. Vyšperkujte jím vaše letní večery nebo ho pojměte jako aperitiv před dalšími chody.
Mionetto Raspberry Spritz
Ingredience
- 80 ml Prosecco Mionetto Prestige Brut
- 40 ml Tanqueray gin
- 10 ml Bezinkový sirup
- 10 ml Malinový sirup
- 5-10 ks rozmačkaných malin
- 10 ml čerstvá limetková šťáva
- na ozdobu – čerstvé maliny, máta a kůra citronu
Postup:
Veškeré ingredience jednoduše smíchejte a podávejte na ledu. Rozmačkané maliny doporučujeme scedit, abyste se zbavili semínek. Sklenku nezapomeňte pěkně ozdobit.
Foto a zdroj: Pixabay.com_
Mionetto