Horizontálně rozkrojená houska naplněná mletým masem a spoustou báječných příloh, to je hamburger. Dá se připravit ve stovkách různých variant a oblibě se těší doslova po celém světě. K vynálezu hamburgeru se hlásilo mnoho lidí a jen těžko říct, kdo je jeho opravdovým otcem. Jisté však je to, že jméno pokrm dostal podle druhého největšího německého města, Hamburku.
Hamburgery jsou v nabídce proslulých restaurací rychlého občerstvení, ale zejména v Americe jsou také neodmyslitelnou součástí domácího grilování. Každý si totiž může připravit svůj osobní burger podle chuti a preferencí a nic není zakázáno. Nejoblíbenější variantou tohoto pokrmu je cheeseburger, tedy hamburger s plátkem sýra. Hollywoodský herec Matthew McConaughey svůj vztah k hamburgeru následovně shrnul: „Ten, kdo vymyslel hamburger byl chytrý. Ale ten, kdo vymyslel cheeseburger, byl génius.“
Ať už preferujete variantu se sýrem či bez, nebo dokonce vegetariánskou, myslete na to, že se nemusíte spokojit s placatou naplněnou houskou z fast foodu. Připravte si raději vlastní, pořádně vysoký šťavnatý hamburger, do něhož bude radost se zakousnout.
Recept na domácí hamburger
Ingredience
Na hamburgery:
- 1 kg mletého masa (3/4 hovězí, ¼ vepřové)
- 1 velká cibule
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- strouhanka dle potřeby
- 1 vejce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Na omáčku:
- 6 lžic majonézy
- 3 lžíce kečupu
- 1 lžíce hořčice
- pár kapek citronové šťávy
- malá hrst čerstvě nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžička javorového sirupu
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Pro náplň:
- 2 větší rajčata nakrájená na kolečka
- 1 – 2 cibule
- 3 nakrájené kyselé okurky
- 4 – 6 listů salátu
- 8 – 10 plátků slaniny
- 4 – 6 plátků sýra
Těsto na bulky:
- 340 g hladké mouky
- 150 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 120 ml vlažné vody
- 1 lžíci rozpuštěného másla
- ½ lžičky soli
- 1 lžičku cukru
Postup:
Nejprve zadělejte těsto. Droždí a cukr vymíchejte do kašičky, přidejte ohřátého mléko a nechte vzejít kvásek. Ten smíchejte se zbytkem surovin, pořádně těsto zapracujte (nejlépe to jde v robotu) a nechte vykynout. Když zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ho na šest stejných částí a vytvarujte bulky.
Ty dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 15 minut kynout. Bulky potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sezamovým semínkem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut.
Během pečení bulek se pusťte do přípravy směsi na hamburger.
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a restujte na oleji tak dlouho, dokud nezměkne. Poté ji nechte vychladnout. Do mísy dejte mleté maso, přidejte studenou cibulku, strouhanku (maximálně dvě hrsti), vejce, sůl a pepř. Suroviny pořádně prohněťte rukama a pracujte tak dlouho, dokud se nespojí v jednolitou hmotu. Tu nechte asi 20 minut odpočinout.
Ze směsi tvarujte placky. Pokud chcete pořádně tlustý hamburger, vytvořte čtyři. Jestli se spokojíte s nižší variantou, budete mít hamburgerů 6 – 8.
Na pánvi rozpalte olej a vytvořené placky opékejte 2 – 3 minuty z každé strany. Poté je přesuňte do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 220°C dopékejte 6 – 8 minut.
V mezičase začněte pracovat na náplni.
Na pánev nakapejte trochu oleje a plátky slaniny opékejte dokřupava. Ve vypečeném tuku lze také opéct na kolečka nakrájenou cibuli. Nebo ji můžete nechat syrovou, záleží jen na vás.
Salát omyjte, osušte a pokud budou listy moc velké, natrhejte na menší kousky.
Okurky nakrájejte na plátky a rajčata na kolečka.
Smíchejte ingredience na omáčku a nechte vychladit.
Nyní je vše připraveno a hamburger už stačí jen zkompletovat.
Bulku rozkrojte a krátce opečte na suché pánvi nebo v troubě. Na její spodní část rozdělte salát, ten zakápněte omáčkou, přidejte maso, plátek sýra, rajčata, kyselé okurky, cibuli, opečenou slaninu a zaklopte vrchní částí bulky.
Hamburger skvěle chutná samotný nebo v kombinaci s hranolky.
Foto: Depositphotos.com, Zdroj: Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby